Valenciai paella csirkével és nyúllal - Akkor a legfinomabb, ha a férfi készíti

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paella kérem szépen nagyon komoly dolog

A paella egy szimbólum. A spanyolok, mindenekelőtt a valenciaiak ünnepi étele, büszkeségének tárgya, melyet  különleges alkalmakkor a - konyhát általában messzire elkerülő - férfi, a macho español készít el, mert úgy tartják, hogy akkor lesz igazán finom.

Népszerűségére való tekintettel paellát egész Spanyolországban készítenek. A régió adottságainak függvényében készülhet húsfélékkel, tenger gyümölcseivel vagy mindkettővel.

Ez utóbbi - a paellát leginkább magukénak érző - valenciaiak számára megbocsáthatatlan bűn. A paellába semmilyen körülmények között nem kerülhet egyszerre hús és hal. Az igazi, az eredeti valenciai paella szigorúan csak hússal készülhet.

Egyesek úgy vélik, hogy a paella csak valenciai vízzel sikerülhet tökéletesre. Ezért ha a régió határait átlépve kell elkészíteni az ételt, a szakács egy kis helyi csapvizet is visz magával.

A paella egyébként a nagy fekete serpenyőről kapta a nevét, amelyben készítik. Ha tehát autentikus paellát szeretnénk előállítani, akkor mindenekelőtt egy ilyet kell beszereznünk. Beltéri használat esetén gáztűzhely vagy - alternatív megoldásként - egy gázpalack szükségeltetik. A legjobb mégis az, ha fatűzön készül a paella. Bár ebben az esetben a hőfok szabályozása jóval nehezebb, ennél fogva némi gyakorlatot igényel.

Valenciai paella

paella1.gif

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1.3 kilogramm csirke alsó és felső comb (külön)
  • 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
  • 1 kilogramm ferraura vagy más zsenge zöldhüvelyű bab pl.:Bonduell
  • 500 gramm fehér óriásbab (száraz bab, beáztatva)
  • 250 gramm fehér bab aprószemű pl.: Bonduell
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg natúr paradicsompüré
  • 1 evőkanál édes pirospaprika
  • 24 darab csiga megtisztítva
  • 2 csipet sáfrány
  • 750 gramm paellához való rizs (arroz bomba)
  • 300 gramm articsóka megtisztítva, feldarabolva
  • 1 darab rozmaring ág
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A paella-serpenyőben olajat hevítünk  és míg az olaj melegszik, sózzuk, borsozzuk a nyulat és a csirkét. A húsféléket alaposan lepirítjuk, lapáttal időnként megforgatjuk azokat. Vigyázzunk, mert spriccel. Ha már minden darab szépen megpirult hozzáadjuk a zöldbabot, átforgatjuk. Jöhet hozzá a fehér bab és az egész fokhagymagerezdek - meg se kell pucolni, azzal is átforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a natúr paradicsompürét és a pirospaprikát. Gyors mozdulatokkal elvegyítjük, mert a paprika hamar megég és keserű lesz tőle a paella. Majd azzal a lendülettel felöntjük annyi vízzel, hogy nagyjából négy ujjnyira legyen az edény tetejétől. Ekkor hozzáadjuk a csigákat és a sáfrányt. Így főzzük fél órán át magas lángon. Fél óra elteltével ellenőrizzük a levet, ha kell sózzuk, majd hozzáadjuk a rizst, feldarabolt articsókákat és egy ág rozmaringot. Tíz percig magas lángon főzzük, majd mérsékeljük a lángot alatta. Így főzzük, míg a a rizs fel nem szívja az összes folyadékot. ¡Ala, pa comer! Csöpögtessünk rá egy kevés citromlevet.

Fotók: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük