![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Valenciai paella csirkével és nyúllal - Akkor a legfinomabb, ha a férfi készíti
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A paella kérem szépen nagyon komoly dolog
A paella egy szimbólum. A spanyolok, mindenekelőtt a valenciaiak ünnepi étele, büszkeségének tárgya, melyet különleges alkalmakkor a - konyhát általában messzire elkerülő - férfi, a macho español készít el, mert úgy tartják, hogy akkor lesz igazán finom.
Népszerűségére való tekintettel paellát egész Spanyolországban készítenek. A régió adottságainak függvényében készülhet húsfélékkel, tenger gyümölcseivel vagy mindkettővel.
Ez utóbbi - a paellát leginkább magukénak érző - valenciaiak számára megbocsáthatatlan bűn. A paellába semmilyen körülmények között nem kerülhet egyszerre hús és hal. Az igazi, az eredeti valenciai paella szigorúan csak hússal készülhet.
Egyesek úgy vélik, hogy a paella csak valenciai vízzel sikerülhet tökéletesre. Ezért ha a régió határait átlépve kell elkészíteni az ételt, a szakács egy kis helyi csapvizet is visz magával.
A paella egyébként a nagy fekete serpenyőről kapta a nevét, amelyben készítik. Ha tehát autentikus paellát szeretnénk előállítani, akkor mindenekelőtt egy ilyet kell beszereznünk. Beltéri használat esetén gáztűzhely vagy - alternatív megoldásként - egy gázpalack szükségeltetik. A legjobb mégis az, ha fatűzön készül a paella. Bár ebben az esetben a hőfok szabályozása jóval nehezebb, ennél fogva némi gyakorlatot igényel.
Valenciai paella
![paella1.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291015/29101541_f3ee4105ed938cc32c6de22c5deecc90_wm.gif)
Hozzávalók 8 adaghoz
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1.3 kilogramm csirke alsó és felső comb (külön)
- 1 darab egész nyúl (konyhakész) feldarabolva
- 1 kilogramm ferraura vagy más zsenge zöldhüvelyű bab pl.:Bonduell
- 500 gramm fehér óriásbab (száraz bab, beáztatva)
- 250 gramm fehér bab aprószemű pl.: Bonduell
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 üveg natúr paradicsompüré
- 1 evőkanál édes pirospaprika
- 24 darab csiga megtisztítva
- 2 csipet sáfrány
- 750 gramm paellához való rizs (arroz bomba)
- 300 gramm articsóka megtisztítva, feldarabolva
- 1 darab rozmaring ág
- 1 darab citrom
Elkészítés:
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!