Vaníliapudingos tejberizs: krémes, édes, olcsó desszert

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejberizs sokak kedvence. Alapjáraton, teljesen üresen is isteni finom, de vaníliapudinggal felturbózva igazán különleges desszert lesz belőle. Szezonális gyümölcsökkel, fahéjjal, csokiforgáccsal díszíthetjük, de a'la nature is tökéletes. 

A tejberizs főzése figyelmet igényel, ugyanis nagyon könnyen leég a rizs vagy kifut a tej. Úgyhogy maradjunk a közelében, kevergessük meg párszor, ne hagyjuk magára a készülő finomságot. 

Ha a figyelem megvan, akkor nem tudjuk elrontani a tejberizst. Kicsit több tej, kicsit kevesebb pudingpor, egyik sem számít, maximum annyival hígabb vagy sűrűbb lesz a végeredmény, de az ízén ez mit sem változtat.

Sokan arra esküsznek, hogy egy kis víz is kell a tej mellé, én már próbáltam így is-úgy is, de nem éreztem jelentős különbséget, úgyhogy általában csak tejből készítem. Ha esetleg nincsen otthon annyi tej, amennyit a recept igényel, és csak 1-2 dl hiányzik, kipótolhatjuk azt a részt vízzel. 

Bevallom őszintén, én jó édesen szeretem a tejberizst, de aki nem annyira, az először csak egy kis mennyiséggel keverje ki a pudingport, és utólag, amikor már majdnem készen van a rizs, lehet még cukrot adni a desszerthez. 

Vaníliapudingos tejberizs

tejberizsrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 liter tej
  • 200 gramm rizs
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
  • 2 deciliter tej
  • 50 gramm vaj
  • opcionális fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Az átmosott rizst tegyük fel 1 liter tejben főni. Kis lángon, fedő alatt készre főzzük, de folyamatosan figyeljük és kevergessük, mert könnyen leég.

Amíg fő a rizs, keverjük ki a pudingport a 2 deciliter tejjel és a cukorral. Tegyünk bele először 5 evőkanállal, utólag még meg lehet cukrozni.

Amikor a rizs már majdnem teljesen készen van, öntsük hozzá a pudingporos keveréket, főzzük készre vele 3-4 perc alatt. Folyamatosan kevergessük, nem kell már lefedni.

Óvatosan kóstoljuk meg, ha nem elég édes, lehet még cukrozni, gyorsan elolvad benne.

Ha az ízesítéssel készen vagyunk, vegyük le a tűzről a tejberizst, majd keverjünk bele 5 dkg vajat. Ha elolvadt a vaj, készen vagyunk, melegen vagy hidegen, fahéjjal megszórva tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük