Vaníliás aprósütemény, amit szuperül lehet dekorálni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a vaníliás keksz végtelenül egyszerű, nagyon finom, és mivel nagyon jól lehet dekorálni, szuper ajándék is lehet. Egy jó nagy adagot érdemes készíteni, hogy a családnak és a barátoknak is jusson belőle.

Nagyon szuper, párszáz forintos sütipecsétekkel elképesztően szép és látványos sütemények készíthetőek. Lehet kapni "Merry Christmas", "Boldog Karácsony" feliratút, fenyőfa-, rénszarvas- vagy hópehelymintásat. Amikor megjelentek Magyarországon, tudtam, hogy nekem is be kell szereznem belőlük, úgyhogy tavaly már kidíszített sütiket adtam karácsonyi ajándékba a családnak.

A tészta összedolgozása után csak annyi a dolgunk, hogy gömböket formázunk belőle, majd rányomjuk a pecsétet, ami kilapítja, miközben a mintát is ráteszi. Utána mehetnek a sütőbe a kekszek, kb. 10 perc alatt megsülnek. A minta is szépen meg fog maradni rajtuk. 

A sütemény tésztájába vanília kerül, de tetszőlegesen mehet még bele narancs- vagy citromhéj, egy teáskanál reszelt héj elég a tésztába, a citrusos íz ad egy kis plusz pikantériát a kekszeknek. 

Vaníliás aprósütemény

vaníliáskekszrecept

Hozzávalók 18 adaghoz:

  • 225 gramm vaj
  • 1 bögre barna cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 zacskó vaníliás cukor (bourbon)
  • 2.5 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A barna cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat keverjük ki krémesre robotgép segítségével. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliaaromát.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez, dolgozzuk jól össze.

Öntsük ki a tésztát a munkalapra, gyúrjuk össze, hogy egy egynemű, homogén massza legyen. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, gyúrjunk belőle golflabdaméretű golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd nyomjunk rájuk tetszőleges mintát sütipecséttel.

Tegyük őket a sütőbe, süssük 10-12 percig. Várjuk meg, míg kihűl, úgy tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük