Ropogós málnás morzsasüti: mennyei desszert sok gyümölccsel

Malnas-morzsasuti-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a morzsasüti amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: rengeteg rostdús zab az alapja, amelyre egy gazdag málnás réteg kerül.

A málnát szinte bármilyen mennyiségben meg tudom enni, de a zabbal sincs ez másként. Ha pedig a kettő találkozik, azt valóságos mennyországként élem meg. Bár született sütiimádó vagyok, nem az édes íz az elsődleges szempont egy desszertben: fontosnak tartom azt is, hogy ne csupa üres kalóriát vigyek be egy-egy nassoláskor, hanem tápláló és egészséges is legyen az, amit megeszek. Ez a málnás morzsasüti pedig minden feltételemnek eleget tesz.

A sok gyümölcs és zab miatt rengeteg rostot tartalmaz, így akár reggelire vagy tízóraira is beillik. Cukor helyett kókuszvirágcukrot használtam hozzá, amely amellett, hogy a fehér változatnál jóval alacsonyabb glikémiás indexű (GI 35), még egy kellemes karamelles zöngét is ad a sütihez. Ha azonban teljesen cukormentesre készítenéd, bátran válaszd a nyírfacukrot, a steviát vagy az eritritet.

Ha pedig más málnás és zabos desszertvariáció is érdekel, akkor ezt a málnazselés-mogyoróvajas proteinszeletet ajánlom, amelyet még sütni sem kell.

A megadott mennyiségek egy kb. 18x30 vagy 23x23 cm-es tepsihez elegendők.

Ropogós málnás morzsasüti

Malnas-morzsasuti

Hozzávalók 12 szelethez

Az alaphoz:

  • 120 g nagy szemű zabpehely
  • 130 g hideg növényi vajhelyettesítő felkockázva
  • 120 g liszt
  • 50 g kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 0.25 tk őrölt gyömbér
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 300 g málna
  • 1 db bionarancs reszelt héja
  • 3 ek friss narancslé
  • 4 ek kókuszvirág- vagy barna cukor
  • 1 ek liszt
  • 0.5 ek kukoricakeményítő
  • 0.5 ek vaníliakivonat
  • 5 ek málnalekvár
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz tegyük a zabpelyhet egy aprítógépbe, és zúzzuk durva szemcséjű lisztté. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló gombóccá őket.

A massza kétharmadát kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük aranyszínűre.

Közben készítsük el a málnás tölteléket: egy közepes tálban keverjük össze a málnát, a narancs héját és levét, a cukrot, a lisztet, a keményítőt és a vaníliakivonatot. Vigyázzunk, ne törjük össze a málnát.

Kenjük meg a lekvárral a megsült alapot, majd kanalazzuk rá a tölteléket. A maradék tésztát morzsoljuk a málnás réteg tetejére úgy, hogy helyenként látható maradjon a gyümölcs.

Tegyük vissza a sütőbe 30-35 percre. Akkor van készen, ha a szélek ropogós aranybarnára pirultak, és a málnák kissé összeestek.

Várjuk ki, hogy a süti szobahőmérsékletűre hűljön, majd szeleteljük tetszőleges darabokra.

Hűtőben 1 hétig eláll.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!

Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek. 

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük