Milyen tésztával készül a legjobb vargabéles? Nem a cérnametélt a nyerő
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerű desszertnek tűnik, házias, otthonos édességnek, amit mamák adtak második fogásnak egy kiadósabb leves után. Valójában egy olyan fogás, amihez nem kevesebb, mint öt edényt kell összekoszolni (és elmosogatni), ráadásul egyáltalán nem egyértelmű, hogy miként is kéne készülnie a legjobban.
Néha még a rengeteg mosogatnivaló dacára is nekiállok vargabélest gyártani, mert mindenki nosztalgikus sóhajjal válaszol már a név hallatára is, sőt, láttam már olyat, akinek könnyek gyűltek a szemébe az étel említésének hatására.
A vargabéles erdélyi eredetű étel, eredetileg gyúrt tésztából főzött metélttel készült. Az általam ismert alapverziókat viszont cérnametélttel csinálták, amivel sosem tudtam megbarátkozni. A cérnametélt annyira szorosan van beágyazva a húsleves kategóriájába, hogy képtelen vagyok édességben elfogadni, ezért készítettem mindig metélttel, és jobb is lett vele.
Azon azonban tényleg meglepődtem, hogy az Ínyesmester szakácskönyve nem rétestésztával borítja be a túrós-tojásos krémmel elkevert főtt tésztát, hanem omlóssal. Így kisebb lesz a kontraszt a belső és a külső rész között, és ez nem feltétlenül baj. Aki nagyon szereti a vargabélest, legalább egyszer próbálja ki így is, voltaképp nem sokkal több munka, mintha rétestésztával csinálnánk.
Vargabéles
Hozzávalók 8 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
- 200 gramm tojásos metélt
- 500 gramm túró
- 2 deciliter tejföl
- 3 darab tojás
- ízlés szerint cukor
- 1 teáskanál vanliakivonat
- 1 darab tojás a kenéshez
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só és bors