Selymes besamelszósz tejtermék nélkül – Vaj nélkül is krémes lesz a vegán mártás

besamel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lasagne vagy a rakottas kötelező kelléke a besamel, ez a mártás teszi igazán krémessé a fogásokat.

Rakottas, csőben sült, lasagne, mac and cheese, de akár egy sima tésztaszósz is krémesebb lesz a besamelmártástól. A besamel egy úgynevezett alapmártás, mindössze 3 hozzávaló, tej, liszt és vaj alkotja. Látszólag egyszerű az elkészítése, de olyanokon, mint a tej hőmérséklete vagy a hozzávalók aránya, is el tud bukni. Ebben a cikkben leírtuk, hogyan készül a tökéletes mártás, érdemes követni az útmutatást. 

Ha húsmentes, esetleg vegán fogást készítesz, például ezt a zöldséges lasagnét, amelyhez besamelre is szükség van, felmerül a kérdés, hogyan helyettesítsd. Szerencsére létezik vegán verzió: a vajat leválthatod olívaolajra, a tejet pedig növényi italra, mandulára, zabra vagy rizsre. Egy kevés szerencsendió is sokat fog dobni az ízén.

Vegán besamelmártás

besamel szósz recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 600 milliliter növényi ital
  • 60 gramm liszt
  • 60 milliliter extraszűz olívaolaj
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük az olívaolajat egy lábasba. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.

Egy másik lábasban melegítsük fel a növényi italt.

Tegyük fel melegedni a lisztes-olajos keveréket, és addig keverjük, amíg össze nem áll egy masszává. Óvatosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a felmelegített növényi italt. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik. A végén ízlés szerint sózzuk és adjunk hozzá szerecsendiót. 

Fotó: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük