Selymes besamelszósz tejtermék nélkül – Vaj nélkül is krémes lesz a vegán mártás

besamel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lasagne vagy a rakottas kötelező kelléke a besamel, ez a mártás teszi igazán krémessé a fogásokat.

Rakottas, csőben sült, lasagne, mac and cheese, de akár egy sima tésztaszósz is krémesebb lesz a besamelmártástól. A besamel egy úgynevezett alapmártás, mindössze 3 hozzávaló, tej, liszt és vaj alkotja. Látszólag egyszerű az elkészítése, de olyanokon, mint a tej hőmérséklete vagy a hozzávalók aránya, is el tud bukni. Ebben a cikkben leírtuk, hogyan készül a tökéletes mártás, érdemes követni az útmutatást. 

Ha húsmentes, esetleg vegán fogást készítesz, például ezt a zöldséges lasagnét, amelyhez besamelre is szükség van, felmerül a kérdés, hogyan helyettesítsd. Szerencsére létezik vegán verzió: a vajat leválthatod olívaolajra, a tejet pedig növényi italra, mandulára, zabra vagy rizsre. Egy kevés szerencsendió is sokat fog dobni az ízén.

Vegán besamelmártás

besamel szósz recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 600 milliliter növényi ital
  • 60 gramm liszt
  • 60 milliliter extraszűz olívaolaj
  • 1 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 0.5 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Öntsük az olívaolajat egy lábasba. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.

Egy másik lábasban melegítsük fel a növényi italt.

Tegyük fel melegedni a lisztes-olajos keveréket, és addig keverjük, amíg össze nem áll egy masszává. Óvatosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a felmelegített növényi italt. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg besűrűsödik. A végén ízlés szerint sózzuk és adjunk hozzá szerecsendiót. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük