Isteni csokifagyi tejtermék és tojás nélkül: ugyanolyan krémes lesz
A kánikula legnépszerűbb nyalánksága a fagylalt, melyet vegán változatban is el lehet készíteni, méghozzá egyszerűen, gép nélkül.
Attól, mert vegán valaki, nem jelenti azt, hogy ne lehetne édesszájú, igaz, kicsit feladja a leckét, milyen desszert is készüljön a számára, de semmi nem lehetetlen. Még krémes csokifagyi is készülhet neki, ha tej helyett zsírosabb növényi ital gondoskodik a krémes textúráról, a tojás pedig egyszerűen kimarad. Csokiból pedig vegán verziót válassz.
Az otthon gyártott fagyi egyszerűen készül, főleg akkor, ha van hozzá géped, de ha nincs, akkor sem lehetetlen a jeges finomság elkészítése. Csupán időigényesebb, mert a műanyagba helyezett csokis fagyit hosszú órákra mélyhűtőbe kell helyezni, 20 percenként pedig kötelező átkeverni, mert úgy a jégkristályok összetörnek, kialakul a jól ismert textúra.
Vegán csokifagyi
Hozzávalók 4 személyre
- 400 g kókusztej (konzerves)
- 180 g cukor
- 50 g kakaópor (cukrozatlan)
- 100 g vegán étcsokoládé
- 1 csipet tengeri só
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A kókusztej nagy részét öntsük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, kakaót, csokit, sót és a vaníliát, majd alacsony láng felett melegítsük addig, amíg cukor és a csokoládé teljesen felolvad (körülbelül 10-12 perc).
A maradék kókusztejhez adjuk hozzá az étkezési keményítőt és keverjük simára, majd öntsük a forró, csokis kókuszitalhoz. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg sodóállagúra sűrűsödik (körülbelül 10 perc), majd szűrjük át egy másik tálba, takarjuk le fóliával, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A kihűlt csokis sodót tegyük légmentesen zárható tálba, helyezzük fagyóba 3-4 órára, közben 20 percenként alaposan keverjük át. Az elkészült házi fagyit tálalásig tároljuk a fagyasztóban.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!