Színpompás zöldségek sütőben készítve: minimális zsiradékkal készülő, egészséges köret
A fűszeres tepsis zöldségköretet bármilyen, otthon fellelhető zöldségekből elkészítheted.
Vegán majonézt nemcsak tojásallergia vagy növényi diéta esetén érdemes készítened, hanem akkor is, ha nem követsz semmilyen étrendi megkötést.
Ez a változat nem tofuból, magvakból vagy babból készül, hanem növényi olajból, akárcsak az eredeti. Emiatt olajmentes diétába nem illeszthető be, viszont épp olyan lágy és selymes, mintha tojással készült volna, és az előkészítéssel együtt 10 perc alatt összedobhatod.
Ha szereted az ízesített majonézeket, akkor a lenti alapreceptet megbolondíthatod zúzott fokhagymával, füstölt paprikával, esetleg zöldfűszerekkel, így sült krumplihoz, tepsis zöldségekhez vagy szendvicsbe is felhasználhatod.
Fontos, hogy az elkészítéshez botmixert használj, mert csak azzal éred el az ikonikus majonéztextúrát.
Öntsük egy magas falú edénybe a szójaitalt, az ecetet, a citromlevet és a mustárt, és botmixerrel keverjük össze.
Anélkül, hogy a mixert kikapcsolnánk, lassan csurgassuk bele az olajat is: egyszerre mindig csak annyit, amennyit el tudunk dolgozni.
Folytassuk a turmixolást addig, amíg a krém majonézállagúvá válik.
Ízlés szerint sózzuk, és tetszés szerint használjunk további fűszereket.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu