![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krémes, sütőtökös sajttorta karamellmázzal: vegán változatban készül az ünnepi desszert
![vegánsajttorta2](https://kep.index.hu/1/0/3560/35604/356048/35604815_2723023_97c7989dad6d2c2b4510b7f82813e0e8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ettől a tortától ránézésre sutba vágja minden cinizmusát az is, aki egyébként gyanakodva méregeti a vegán édességeket.
Amióta vegán fogásokat is készítek, ezzel a desszerttel nemhogy elnézőek a hús-, tej-, tojásalapú táplálkozáshoz ragaszkodó barátaim, de kifejezetten igénylik. Nem véletlenül, hiszen zavarbaejtően hasonlít egy hagyományos sajttortára, miközben a különleges ízvilágért a kesudió, a sütőtökpüré és a kókuszkrém felel, az extázist pedig a lágy karamellöntet jelenti.
Te is megnyugodhatsz, mert - mint általában a vegán édességeknél - most sem kell a sütés miatt izgulnod, viszont elő kell venned az aprítógépet és helyet kell csinálnod a fagyasztóban. És mivel karácsonykor annyi dolgod van, hogy semmire sincs időd, ezt a tortát simán elkészítheted és lefagyaszthatod pár nappal az ünnep előtt, a tálalásnál már csak a dekorálás marad.
Sütőtökös sajttorta
![vegánsajttorta](https://kep.index.hu/1/0/3560/35604/356048/35604825_702bc57f97e897538acad0646952eeda_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
Tortalap:
- 20 dekagramm vegán keksz
- 9 dekagramm növényi margarin
Sütőtökös sajtkrém:
- 30 dekagramm natúr kesudió
- 20 dekagramm sütőtökpüré
- 1.5 deciliter kókuszkrém
- 1.3 deciliter kókuszolaj
- 5 dekagramm barna cukor
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 teáskanál vaníliaőrlemény
- 1 darab citrom leve
- ízlés szerint kókuszvirágszirup
Karamellszósz:
- 10 dekagramm barna cukor
- 3 dekagramm növényi margarin
- 1 deciliter kókuszkrém
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A kesudiót áztassuk 30 percre forró vízbe, hogy könnyebb legyen pürésíteni.
A tortalaphoz a kekszet tördeljük apró morzsásra, majd keverjük össze az olvasztott margarinnal. Nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt, kapcsos, 18 centiméteres tortaforma aljába, majd tegyük be a mélyhűtőbe.
Keverjük el a sütőtökpürét a barna cukorral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd egy serpenyőben addig melegítsük, míg a cukor teljesen megolvad.
Öntsük le a vizet a kesudióról, majd egy aprítógépben turmixoljuk simára a karamellizált sütőtökpürével, kókuszkrémmel, olvasztott kókuszolajjal, vaníliával, citromlével és kókuszvirágsziruppal.
Vegyük ki a fagyasztóból a tortalapot és öntsük rá a sütőtökös sajtkrémet, kicsit rázogassuk meg a formát, majd minimum 4 órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.
A karamellszószhoz egy serpenyőben kevergetés nélkül kezdjük el melegíteni a cukrot. Miután megolvadt és aranybarna lett, adjuk hozzá a növényi margarint, a kókuszkrémet és a sót, majd alaposan keverjük el. Annyi kókuszkrémet adjunk hozzá, míg elérjük a kívánt sűrűséget. Miután kihűlt, máris díszíthetjük vele a tortát.
A tortát tálalás előtt 45 perccel vegyük ki a fagyasztóból, díszítsük karamellszósszal, pirított kesudióval és gránátalmával.
Fotó: Kiss Marietta Panka
Olvasd el ezt is!