Krémes, sütőtökös sajttorta karamellmázzal: vegán változatban készül az ünnepi desszert

vegánsajttorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ettől a tortától ránézésre sutba vágja minden cinizmusát az is, aki egyébként gyanakodva méregeti a vegán édességeket.

Amióta vegán fogásokat is készítek, ezzel a desszerttel nemhogy elnézőek a hús-, tej-, tojásalapú táplálkozáshoz ragaszkodó barátaim, de kifejezetten igénylik. Nem véletlenül, hiszen zavarbaejtően hasonlít egy hagyományos sajttortára, miközben a különleges ízvilágért a kesudió, a sütőtökpüré és a kókuszkrém felel, az extázist pedig a lágy karamellöntet jelenti.

Te is megnyugodhatsz, mert - mint általában a vegán édességeknél - most sem kell a sütés miatt izgulnod, viszont elő kell venned az aprítógépet és helyet kell csinálnod a fagyasztóban. És mivel karácsonykor annyi dolgod van, hogy semmire sincs időd, ezt a tortát simán elkészítheted és lefagyaszthatod pár nappal az ünnep előtt, a tálalásnál már csak a dekorálás marad.

Sütőtökös sajttorta

vegánsajttorta

Hozzávalók 8 szelethez

Tortalap:

  • 20 dekagramm vegán keksz
  • 9 dekagramm növényi margarin

Sütőtökös sajtkrém:

  • 30 dekagramm natúr kesudió
  • 20 dekagramm sütőtökpüré
  • 1.5 deciliter kókuszkrém
  • 1.3 deciliter kókuszolaj
  • 5 dekagramm barna cukor
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál vaníliaőrlemény
  • 1 darab citrom leve
  • ízlés szerint kókuszvirágszirup

Karamellszósz:

  • 10 dekagramm barna cukor
  • 3 dekagramm növényi margarin
  • 1 deciliter kókuszkrém
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót áztassuk 30 percre forró vízbe, hogy könnyebb legyen pürésíteni.

A tortalaphoz a kekszet tördeljük apró morzsásra, majd keverjük össze az olvasztott margarinnal. Nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt, kapcsos, 18 centiméteres tortaforma aljába, majd tegyük be a mélyhűtőbe.

Keverjük el a sütőtökpürét a barna cukorral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd egy serpenyőben addig melegítsük, míg a cukor teljesen megolvad.

Öntsük le a vizet a kesudióról, majd egy aprítógépben turmixoljuk simára a karamellizált sütőtökpürével, kókuszkrémmel, olvasztott kókuszolajjal, vaníliával, citromlével és kókuszvirágsziruppal.

Vegyük ki a fagyasztóból a tortalapot és öntsük rá a sütőtökös sajtkrémet, kicsit rázogassuk meg a formát, majd minimum 4 órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.

A karamellszószhoz egy serpenyőben kevergetés nélkül kezdjük el melegíteni a cukrot. Miután megolvadt és aranybarna lett, adjuk hozzá a növényi margarint, a kókuszkrémet és a sót, majd alaposan keverjük el. Annyi kókuszkrémet adjunk hozzá, míg elérjük a kívánt sűrűséget. Miután kihűlt, máris díszíthetjük vele a tortát.

A tortát tálalás előtt 45 perccel vegyük ki a fagyasztóból, díszítsük karamellszósszal, pirított kesudióval és gránátalmával.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük