Kiadós és ízletes rakott krumpli hús nélkül: izgalmas, vegetáriánus változatot mutatunk

2
Nyomtatás
vrkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyik legfinomabb hazai fogás a rakott burgonya, amit húsféle nélkül is el lehet készíteni nagyon finoman.

A franciák rakott krumplija egyszerű, de nagyszerű, krémes és nincs benne hús. Ellenben a magyar verzió a kolbász és szalonna kisült zsírjától lesz szaftos és mennyei. Szerencsére a rakott krumpliról a vegetáriánusoknak sem kell lemondaniuk, elkészíthetik a francia verziót, vagy az alábbit, a hústermékek elhagyásával.

A magyaros rakott krumpliba mindig kerül tejföl és főtt tojás, most utóbbi kimarad, persze, ha szeretnél, tehetsz bele nyugodtan. A krumpliszeletek közt hagyma és aszalt paradicsom bújik meg, gazdagabb pedig a tejföltől és a kétféle sajttól lesz. Sokan azt hiszik, a hús nélkül készült rakott krumpli nem olyan laktató, éhes marad utána az ember, ha azonban egyszer ilyet kap a kételkedő ebédre, úgy jóllakik, hogy biztos, nem kér repetát.

Vegetáriánus rakott krumpli

vrkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 darab lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dekagramm füstölt sajt
  • 10 dekagramm trappista sajt
  • 10 dekagramm szárított paradicsom
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés szerecsendió
  • 450 gramm tejföl
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sajtokat reszeljük le.

A hagymákat (vörös és lila) vágjuk finomra, az aszalt paradicsomot nagyobb darabokra.

Az alaposan megmosott burgonyát héjastul, bő vízben főzzük puhára addig, amíg a villát könnyedén bele tudjuk szúrni, majd öntsük le róla a meleg vizet, hűtsük ki, pucoljuk meg és vágjuk karikákra.

Egy tepsit kenjünk ki enyhén olajjal, majd a felkarikázott krumpli felét igazgassuk el benne.

A krumplikra a vékonyan felszelt hagymákat (vörös és lila) helyezzük rá, utána jöhet az aszalt paradicsom.

A tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát, keverjük bele a tojást, utána a fűszereket is forgassuk hozzá (só, bors, szerecsendió), majd a felét öntsük rá a hagymákra és az aszalt paradicsomra. Ezután a sajtok (füstölt és trappista) fele is kerüljön a tejfölre, kevés olaj, majd a maradék krumpli. A tetejére a maradék tejföl és reszelt sajt mehet. A rakott krumplit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon