Vietnámi rizstészta-saláta savanyúságokkal, friss zöldekkel és pácolt húsfalatokkal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Saláta az, amiben van hús, tészta és ropogós hagyma is a levelek mellett? Mindegy, ha ennyire jó, mint ez az egytál.
Még régebben, az egyik szuper budapesti vietnámi étteremben beszéltek rá minket a magyarul nem sokat beszélő, ám annál kedvesebb vendéglősök erre az ételre, melyet ők csak "új kaja"-ként emlegettek. Miután megkóstoltuk és nagyon bejött, megpróbáltuk őket kikérdezni a felhasznált alapanyagokról, különösen a hús ízesítésének kérdése izgatott, mivel a többi összetevő könnyen felismerhetőnek bizonyult. A hölgy azt mondta, hát minden van benne, majd nagyvonalúan a szószos polcra mutatott, úgyhogy bátor kísérletezésbe fogtam itthon.
Ez is egy olyan ételnek bizonyult, amelyhez nem lehetetlen beszerezni az alapanyagokat, bármelyik vietnámi boltban kapható hozzá minden, mégis annyira különleges, hogy érdemes felvenni a repertoárba.
Rizstészta-saláta
Hozzávalók 4 adaghoz
A húshoz:
- 200 gramm marhahús (fehér pecsenye/bélszín)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál friss gyömbér, reszelt
- 1 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál szezámolaj
Az összeállításhoz:
- 300 gramm rizstészta
- 50 gramm ropogós sült hagyma (receptlink a leírásban)
- 50 gramm földimogyoró
- 2 marék friss salátalevél
- 4 evőkanál savanyú répa (receptlink a leírásban)
Az öntethez:
- 1 darab lime
- 1 kiskanál cukor
- 1 teáskanál szójaszósz
Elkészítés:
A húst vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy tálba a felaprított fokhagymát, a lereszelt gyömbért, a szójaszószt, a halszószt és a szezámolajat, alaposan keverjük el a hússal. Hagyjuk kicsit állni. Közben főzzük ki a rizstésztát, hideg vízzel öblítsük le.
Egy serpenyőt hevítsünk fel nagyon forróra, majd tegyünk bele egy kis olajat, hirtelen süssük ki rajta a húst.
Állítsuk össze a tálat: alulra halmozzunk rizstésztát, középre tegyünk rá húst, majd az összes többi hozzávalóból rakosgassunk bele: savanyú répát, salátaleveleket, mogyorót, ropogós hagymát. Végül locsoljuk meg a lime-os öntettel. A salátát aztán mindenki magának keveri össze.
Fotók: Ács Bori