Rizspapírba tekert garnéla friss zöldségekkel: vietnámi nyári tekercs

2
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Friss zöldségek, zöldfűszerek és lepirított garnéla kerül bele, ebédre, vacsorára egyaránt tökéletes a nyári tekercs, ami könnyedebb, mint a sült tavaszi változat.

A lejjebb olvasható recept alaprecept, de bővíthető még más zöldségekkel, répacsíkokkal, lilahagymával, kaliforniai paprikával, a garnélát pedig süthetjük fűszeresen, akár kicsit csípősre is, ha pedig van rá lehetőségünk, akkor grillezzük meg. Ha nem kedveljük a tengeri herkentyűket, készülhet csirkemellel is, de a vietnámiak szívesen készítik sertéshússal is, vagy csak simán zöldségekkel.

Mártogatóssal kínáljuk

A rizspapírba bugyolált tekercset mogyorószósszal szokás kínálni, ennek a receptjét már korábban megírtuk, itt találjátok. Ha már önmagában is elég különleges nektek a recept, akkor természetesen kínálhatjátok sima joghurtos öntettel vagy tejföllel is, itt olvashattok pár ötletet

Egészséges verzió

A tavaszi tekerccsel ellentétben ezt a verziót nem kell sütni, a zöldségek ropogósak maradnak, ebből kifolyólag jóval egészségesebb is, ugyanis nem szívja meg magát a tészta olajjal. 

Vietnámi tavaszi tekercs

vietnámitavaszirecept

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 500 gramm garnélarák (tisztított)
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 225 gramm rizstészta
  • 1 fej saláta
  • 1 darab uborka
  • ízlés szerint zöldfűszerek (menta, bazsalikom, koriander)
  • 12 darab 20 cm-es rizspapír tészta
Recept idők

Elkészítés:

Főzzük meg a rizstésztát a leírás alapján. Szűrjük le, tegyük félre.
Főzzük vagy süssük meg a garnélát. Sózzuk-borsozzuk, olajozzuk be a rákokat, majd grillezzük meg vagy főzzük ki vízben őket, esetleg pirítsuk le, ahogyan szeretnénk. Utóbbihoz tegyünk egy kis olajat egy serpenyőbe, tegyük bele a rákokat, mindkét felét pirítsuk pár percig. Ha kihűltek, vágjuk őket hosszában félbe.

Az uborkát vágjuk vékony csíkokra, a salátát szedjük leveleire, a zöldfűszereket aprítsuk össze.

Tegyünk forró vizet egy tálba, mártsuk bele a rizspapírt, de csak pár másodpercre, majd tegyük őket egy munkafelületre (vágódeszkára).

Helyezzük a rizspapír közepébe a salátalevelet, majd a tésztát, uborkát, zöldfűszereket. Tekerjük fel félig a rizspapírt, majd tegyünk az utolsó harmadába 2-3 garnélát a vágott felükkel lefele, így szépen fognak látszódni a garnélák, mert csak egy réteg papír kerül rájuk. Tekerjük fel végig a tekercset. Egyszerre csak mindig egy tekerccsel dolgozzunk, mert a rizspapír tészta megdermed. Mogyorószósszal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon