Rizspapírba tekert garnéla friss zöldségekkel: vietnámi nyári tekercs
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Friss zöldségek, zöldfűszerek és lepirított garnéla kerül bele, ebédre, vacsorára egyaránt tökéletes a nyári tekercs, ami könnyedebb, mint a sült tavaszi változat.
A lejjebb olvasható recept alaprecept, de bővíthető még más zöldségekkel, répacsíkokkal, lilahagymával, kaliforniai paprikával, a garnélát pedig süthetjük fűszeresen, akár kicsit csípősre is, ha pedig van rá lehetőségünk, akkor grillezzük meg. Ha nem kedveljük a tengeri herkentyűket, készülhet csirkemellel is, de a vietnámiak szívesen készítik sertéshússal is, vagy csak simán zöldségekkel.
Mártogatóssal kínáljuk
A rizspapírba bugyolált tekercset mogyorószósszal szokás kínálni, ennek a receptjét már korábban megírtuk, itt találjátok. Ha már önmagában is elég különleges nektek a recept, akkor természetesen kínálhatjátok sima joghurtos öntettel vagy tejföllel is, itt olvashattok pár ötletet.
Egészséges verzió
A tavaszi tekerccsel ellentétben ezt a verziót nem kell sütni, a zöldségek ropogósak maradnak, ebből kifolyólag jóval egészségesebb is, ugyanis nem szívja meg magát a tészta olajjal.
Vietnámi tavaszi tekercs
Hozzávalók 12 adaghoz
- 500 gramm garnélarák (tisztított)
- 1 evőkanál növényi olaj
- 225 gramm rizstészta
- 1 fej saláta
- 1 darab uborka
- ízlés szerint zöldfűszerek (menta, bazsalikom, koriander)
- 12 darab 20 cm-es rizspapír tészta
Elkészítés:
Főzzük vagy süssük meg a garnélát. Sózzuk-borsozzuk, olajozzuk be a rákokat, majd grillezzük meg vagy főzzük ki vízben őket, esetleg pirítsuk le, ahogyan szeretnénk. Utóbbihoz tegyünk egy kis olajat egy serpenyőbe, tegyük bele a rákokat, mindkét felét pirítsuk pár percig. Ha kihűltek, vágjuk őket hosszában félbe.
Az uborkát vágjuk vékony csíkokra, a salátát szedjük leveleire, a zöldfűszereket aprítsuk össze.
Tegyünk forró vizet egy tálba, mártsuk bele a rizspapírt, de csak pár másodpercre, majd tegyük őket egy munkafelületre (vágódeszkára).
Helyezzük a rizspapír közepébe a salátalevelet, majd a tésztát, uborkát, zöldfűszereket. Tekerjük fel félig a rizspapírt, majd tegyünk az utolsó harmadába 2-3 garnélát a vágott felükkel lefele, így szépen fognak látszódni a garnélák, mert csak egy réteg papír kerül rájuk. Tekerjük fel végig a tekercset. Egyszerre csak mindig egy tekerccsel dolgozzunk, mert a rizspapír tészta megdermed. Mogyorószósszal tálaljuk.
Fotó: Getty Images