Tápláló, fehérjedús vöröslencse-krémleves: kókusztejszín lágyítja az ízeket
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Kevés jobb dolog történhet egy esős estén, mint hazaérve bekanalazni egy csésze forró krémlevest - ami eltelít és táplál egy hosszú, fárasztó nap után.
Korábban nem rajongtam a krémlevesekért, de mióta rájöttem, hogy bármilyen zöldségből kevés munkával finom és tápláló ételt tudok készíteni, megváltozott a véleményem. A lencse az egyik olyan hozzávaló, amit nagyon szeretek, de valahogy mégis ritkán - mit ritkán, egy évben gyakorlatilag egyszer - kerül az asztalra, akkor is általában főzelék formájában. Azóta találtam egy szuper receptet, a lencsepörköltet, így kettőre bővült a lencsés ételeim száma.
Pedig, és itt jön a lényeg, a lencse tényleg nagyon egészséges, leginkább azért, mert magas a fehérjetartalma. Én nem vagyok vegetariánus, de ha épp nincs kedvem húst enni, jó tudni, hogy ebből a hüvelyesből is fedezhetem a fehérjeigényemet. A lencse egyetlen hátránya, hogy magas rosttartalmánál fogva puffaszt, talán ez az egyik oka, hogy nem fogyasztom a hétköznapokban.
A vöröslencse előnyei
Most viszont a vöröslencséről írnék, ami egy fokkal jobb, mint hagyományos társa, ugyanis eltávolítják a héját, így nem puffaszt, a rosttartalma viszont magas marad, sokáig jóllakottnak érezzük magunkat utána. Bár sok benne a szénhidrát, ezt lassan felszívódó formában tartalmazza, így a vércukorszintet sem dobja meg, és diétázók is bátran ehetik. Emellett azoknak is szuper, akiknek kevés az idejük, mert nem kell áztatni, gyakorlatilag negyed óra alatt készre főzhető. És akkor még nem beszéltem a magas folsav-, a vas-, a magnézium-, kalcium- és a káliumtartalmáról.
Készítsünk a vöröslencséből krémlevest, az ízét kicsit finomíthatjuk sárgarépával, ami még színben is passzol hozzá.
Vöröslencse-krémleves sárgarépával
Hozzávalók 6 személyre
- 200 gramm vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 deciliter kókusztejszín
- 1 kávéskanál kurkuma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint cayenne-bors
Elkészítés:
A vöröslencsét válogassuk át, és alaposan mossuk meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk nagyon apróra, olajon dinszteljük meg. Tegyük hozzá a fűszereket és a vöröslencsét, majd öntsük fel az alaplé egy részével, sózzuk, borsozzuk.
Fedő alatt főzzük, amíg a lencse megpuhul. Egy másik edényben közben főzzük meg az alaplé másik felében a kockára vágott sárgarépát. Ha megfőtt a lencse, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük hozzá a maradék alaplevet, a sárgarépát és a kókusztejszínt, és hagyjuk, hogy egyet rottyanjon.
Fotó: Getty Images