
Finomabb, mint az eredeti: Waldorf saláta szőlővel, dióval és ropogós zellerrel
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
Legtöbbször szeretek visszatérni az ételek eredeti, kiinduló receptjéhez, de mégis előfordulnak olyan esetek, amikor az idő és az apró változtatások jót tesznek egy ételnek. Ilyen a Waldorf saláta története is.
Az eredeti Waldorf állítólag csupán zellerből, majonézből és almából állt. Az étel alapjait az eredeti recept megadja, hiszen valóban ez a legfontosabb meglepetés ebben az ételben: az édes-savanykás alma és a csípős-fanyar zöldség találkozása. A majonéz közvetítő, vegyítő anyag csupán.
Az évek során viszont a három főszereplőhöz csapódtak páran, így került a ma általánosan elfogadott salátába dió és mazsola illetve szőlő is.
Így a ropogós zeller mellé került még egy ropogós komponens, a dió, az alma édességét pedig a szőlő támogatja. A majonézt néhány kanál tejföllel lazítom fel, így könnyebb lesz a végeredmény, mintha tömény majonézzel készíteném.
Waldorf saláta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab zellerszár
- 1 darab zöldalma
- 2 marék dió
- 1 fürt szőlő
- 3 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A zellerszárat szétbontom, a külső szárakat félreteszem vagy lefagyasztom (leveshez, bolognaihoz remek). A belső, zsenge szárakat felaprítom, tálba teszem. A zöld almának eltávolítom a magházát, felkockázom. A diót durvára vágom. A szőlőszemeket félbe vágom. Minden alapanyagot a tálba teszek. A majonézt elkeverem a tejföllel, kissé sózom, borsozom, adok hozzá pár csepp citromlevet. Az öntetet alaposan elkeverem a salátával.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors