10 szuper recept zabpehelyből – Nem csak energiát ad, kiváló sűrítőanyag is
A zabpehelyről először a zabkása juthat eszedbe, pedig ebből a gabonából rengeteg egészséges, rostdús, édes és sós fogást készíthetsz.
Ha szereted az amerikai csokis kekszet, próbáld ki a rostdús változatát: ez zabpehellyel egészül ki, így lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz, nem dobja meg hirtelen a vércukorszintedet.
Ezt a különbséget leszámítva, a recept teljesen ugyanúgy készül, mint a klasszikus: sok-sok étcsokoládé gazdagítja, a vajtól pedig nagyon omlós a tészta. Ha feldobnád még valamivel, egy kevés fahéjat és vaníliát is adhatsz hozzá, ahogyan mi is tettük.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat és a sót.
Egy másik tálban a puha vajat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tojást is, keverjük el, majd a vaníliakivonatot.
Keverjük össze a lisztes és a vajas keveréket, majd adjuk hozzá a zabpelyhet és az apróra vágott csokit is. Keverjük egybe a tésztát. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy evőkanál vagy fagyiadagoló kanál segítségével halmozzunk a tésztából kis kupacokat a tepsire, de hagyjunk köztük legalább 5 centi helyet.
Toljuk a sütőbe kb. 10 percre, míg a szélük halványbarna nem lesz, de a közepük még lágynak tűnik. Ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu