10 édes péksüti házilag, amit el is csomagolhatsz: gyors recepteket is mutatunk
Kelt tésztából foszlós, leveles tésztából gyors nassolnivalókat készíthetsz, bármelyik recept mellett is döntesz, mind szuper lesz az uzsonnásdobozba.
Kenyeret készíteni nem nagy ördöngösség, rengeteg egyszerűbb receptet találni, amelyekkel minimális a tényleges munka. Igaz, a kelesztésre és pihentetésre rá kell szánni az időt, az összeállítás és a dagasztás seperc alatt megvan.
Az alábbi recept nemcsak attól különleges, hogy egyszerűen készül, hanem alapanyagait tekintve is: a kenyérliszt mellé zabpehely és magvak kerülnek, így rostban gazdag lesz a pékáru, a lenmag hatásairól pedig itt olvashatsz bővebben.
A recept másik különlegessége a méz: ez egyrészt segít abban, hogy szépen megkeljen a tészta, másrészt enyhén édeskés aromát ad neki.
A vizet és a tejet keverjük össze, melegítsük fel, de ne legyen túl forró, inkább langyos. Keverjük bele a mézet és az olajat.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, élesztőt, a magvakat és a sót. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, majd egy fakanállal egységesítsük. Fedjük le folpackkal, majd tegyük meleg helyre 1-2 órára, vagy míg a duplájára nem nő.
Tegyük a tésztát lisztezett felületre, majd alaposan dagasszuk át, és formázzunk belőle egy gombócot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tálba, takarjuk le konyharuhával, majd tegyük meleg helyre 1 órára, míg újra megkel.
Az utolsó 20 percben tegyünk egy öntöttvas edényt (tetővel együtt) a sütőbe, majd azzal együtt melegítsük fel 220 fokra. Hagyjuk az edényt 20 percig melegedni, hogy jó forró legyen.
Vegyük ki a sütőből az edényt, majd tegyük bele sütőpapírostól a kenyeret. Ha szeretnénk, szórjunk a tetejére még napraforgómagot. Fedjük le a tetővel a kenyeret, majd toljuk a sütőbe 25 percre. Utána vegyük le a fedőt, és tegyük vissza még 10-15 percre, míg ropogós és aranybarna lesz.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu