A lenmag igazi kincs: hogyan edd, hogy igazán hasson?
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Azt eddig is tudtuk, hogy ez a pici, barna mag valódi szuperélelmiszer, aminek elképesztően sok gyógyhatása van, de hogyan kell enni?
A lenmag nem csak az egyik leggazdagabb omega-3-zsírsavforrás, nem csak az emésztést serkenti, de még egy csomó gyógyhatása van, legalábbis Michael Greger Hogyan ne halj meg című könyve szerint biztosan így van.
Végigböngészve a könyvet, rengeteg különböző betegség megelőzésére hatékonynak találja a lenmagot, a különböző rákbetegségektől kezdve, melyek közül a mell- és prosztatarákot emelte ki több alkalommal is, egészen az elhízásig és a különböző gyulladásokig. Ezen kívül a szív-és érrendszeri megbetegedések kapcsán is említi, mert hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, de segíthet a cukorbetegeknek és serkentheti a máj működését. Egy nemrég végzett kutatás szerint valamelyest csökkentheti a vérnyomást is. Emellett olcsó, könnyen hozzáférhető és sokféle ételhez hozzá lehet adni.
Fogyás, cukorbetegség
A legismertebb jótékony hatása a székrekedés gyógyításával, az anyagcsere felpörgetésével kapcsolatos, de a vércukorszint csökkentésére is egyre több kutatás tartja alkalmasnak. Mindez pusztán magas rosttartalmának köszönhető, a rost emészthetetlen anyag, ezáltal serkenti az emésztést és tisztítja az emésztőrendszert.
Klimax
Egyes kutatások szerint a lenmag rendszeres fogyasztása csökkentheti a változó korban észlelt kellemetlen tüneteket, például a hőhullámokat. Ezeket a hatásokat a lenmagban található esszenciális zsírsavaknak tulajdonítják, melyek a női nemi hormonokkal rokonhatásúak, úgynevezett fitoösztrogének.
Hogyan együk?
Csakhogy hiába ennyire csodálatos alapanyag a lenmag, ha hatóanyagainak nagy részét kemény burok fedi, amit az emésztőrendszerünk sem tud feltörni, ezért ha egészben esszük, nem sokat ér. Két módszer létezik: az egyik, hogy beáztatjuk, a másik, hogy ledaráljuk. Akár meg is vásárolhatjuk liszt formájában, de sokkal egyszerűbb, ha fogunk egy kávédarálót és ledaráljuk a lenmagot.
Egy evőkanál naponta
A lenmag nagyon egészséges, de érdemes mértékkel enni belőle, mert napi egy-két kanálnál több hasmenést okozhat. Egy kanállal viszont minden nap érdemes, akár elosztva kisebb adagokban. Joghurtba, müzlibe, kásába keverve szinte észre sem lehet venni, de muffinokba, kevert süteményekbe, kekszekbe rejtve is be lehet vinni a napi adagot, sőt, akár salátára szórva is jól működhet. Fontos, hogy nagyon sok folyadékot kell fogyasztani ahhoz, hogy a lenmag kifejthesse jótékony hatásait.
Lenmag tojás helyett
Ha pedig mindez még nem lenne elég, a lenmagot sütésnél is remekül lehet alkalmazni olyan esetekben, amikor nem akarunk vagy tudunk tojást használni. Vegánok és allergiások remekül működő módszere a lenmagtojás, amihez elég egy evőkanál darált lenmagot elkeverni két és fél evőkanál vízben. Minimum 5-10 percig állni kell hagyni, ekkor már látni fogjuk, hogy zselésedni, sűrűsödni kezd majd. Az egyik legalaposabb vega blog szerint nem használható egy az egyben a tojás helyettesítésére, hiszen például nem növeli a sütemény tömegét sülés közben, de jelentősen javít a palacsinták, muffinok, gyors, sütőporos kenyerek, brownie-k állagán.
Fotók: Getty Images, Ács Bori/Sóbors