Zabpelyhes-répás aprósüti: egészséges, gyors és finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem muszáj minden évben répatortát készíteni - ezek a zabpelyhes aprósütemények is megállják a helyüket az ünnepi asztalon. A zabpehely és a répa mellett finom fűszerek, magvak és egy kis kókusz kerül a tésztába.
Ha Húsvét, akkor nem hiányozhat az asztalról a répás sütemény. Ez majdnem mindig répatorta, pedig ebből az édeskés, finom, sokoldalúan felhasználható zöldségből számtalan recept és sütemény készíthető. Idén egy zabpelyhes kekszre esett a választásom.
A kekszek összeállítása
A keksz tésztájába bármilyen csonthéjasakat tehetünk, legyen az dió, mogyoró, mandula, a lényeg, hogy jól aprítsuk össze őket - ne legyenek zavaróan nagy darabok a süteményben, szép kekszeket kapjunk végeredményül. Le is őrölhetjük őket, de akkor több vajra vagy egy kis tejre lesz szükségünk a tészta összeállításához.
A répatortához hasonlóan ezekre a kis süteményekre is készíthetünk mázat, ha édesebbre vagy látványosabbra szeretnénk őket. Ehhez csak porcukorra és tejre, esetleg egy kis ételszínezékre van szükségünk. Egy sűrű, kenhető állagot kell elérni, majd megkenni vele a sütemények tetejét. De ez csak opció, szerintem a máz nélkül is elég édesek a kekszek.
Zabpelyhes-répás aprósütemény
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 bögre fehér liszt
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 bögre zabpehely (apró szemű)
- 0.75 bögre barna cukor
- 0.25 bögre kristálycukor
- 225 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 3 darab répa
- 0.5 bögre kókuszreszelék
- 0.75 bögre dió (apróra darabolt)
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze a kétféle lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, szegfűszeget, fahéjat és a zabpelyhet.
A puha vajat keverjük habosra a cukrokkal. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliaaromát, keverjük ki krémesre.
A répákat reszeljük le, adjuk hozzá a vajas krémhez a kókusszal és az apróra tört dióval együtt.
Apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket a vajashoz, alacsony fokozaton, folyamatosan keverjük a robotgéppel. Ha nem voltak elég nagyok a tojások, és nem akar összeállni a tészta, egy kis tejjel rásegíthetünk.
Tegyünk evőkanálnyi adagokat a sütőpapírral bélelt tepsire, 13-15 percig süssük őket.
Fotó: Getty Images