Isteni sós keksz zabpehellyel a tésztájában: magvak és sajt is gazdagítja

zabpelyheskeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nassolnál, ne mindig az édességek után nyúlj, készíts ropogós, szuperfinom sós kekszet.

Nagyon egyszerű és szuperegészséges ez a sós ropogtatnivaló, az alapját rostban gazdag zabpehely és teljes kiőrlésű liszt képezi. Magvak közül napraforgómag és szezámmag gazdagítja, az ízekről pedig egy nagy adag vaj és parmezán gondoskodik.

Bár a zabpelyhet inkább édességekben használják, például ennek a diós keksznek is az az alapja, sós nassolnivalókban is szuper helye van. Az alábbi keksz készülhet sima lisztből is, de ha igazán rostdús ropogtatnivalót szeretnél, teljes kiőrlésűvel készítsd el. Napraforgómag helyett mehet bele akár apróra vágott dió, mandula is.

Zabpelyhes sós keksz

zabpelyheskeksz2

Hozzávalók 25 darabhoz:

  • 100 gramm vaj
  • 1 nagyobb darab tojás
  • 90 gramm zabpehely (apró szemű)
  • 40 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 0.5 teáskanál
  • 50 gramm napraforgómag
  • 50 gramm parmezán
  • 70 gramm szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral.

A vajat a tojással keverjük habosra. Keverjünk bele minden hozzávalót - a szezámmagot kivéve -, majd gyúrjuk össze a tésztát, picit ragacsos lesz.

Formázzunk diónagyságú golyókat, majd hempergessük meg őket a szezámmagban úgy, hogy mindenhol befedje a külsejüket.

Tegyük a golyókat az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet. Tegyünk a tetejükre sütőpapírt - hogy ne ragadjon rá a tészta a pohárra -, majd egy pohár aljával lapítsuk ki őket.

Tegyük őket a sütőbe 15 percre, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Hagyjuk a tepsiben hűlni őket 4-5 percig, majd tegyük át egy rácsra, míg teljesen kihűlnek.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük