Erdélyi zakuszka eredeti, jól bevált recept alapján: babos, avagy paszulyos változat

zakuszkacove
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Erdélyi barátnőm édesanyja készíti a világ legfinomabb zakuszkáját, amiből nem csak kóstolót, de a receptet is megkaptam.

Mikor barátnőm Pestre költözött és egy egyetemre kezdtünk el járni, folyamatosan ellátott engem a hazai - hol padlizsános, hol babos - zakuszkával. Mindkettő hatalmas kedvenc lett, így mindig kértem - és szerencsére  kaptam is - az utánpótlást.

Ha muszáj választani a kettő között, egy arasznyival a babos vezet nálam. Állagra krémes, ízben pedig olyan pluszt ad, ami különösen közel áll a szívemhez. Barátnőmék saját maguknak termelik a babot, így zsenge paszulyból készítik a zakuszkát, de szárazból is készíthető, úgy viszont érdemes előre beáztatni és több ideig főzni.

Változatok

Ha valaki nem kedveli a babot, az készítse el a padlizsános verziót. Ehhez süssük meg a padlizsánt, lehetőleg nyílt lángon, majd húzzuk le a héját és daráljuk le. Ha valamiért ez a verzió sem nyerte el a tetszésünket, akkor dinsztelt gombából is készülhet, sőt, ezek keverékéből is.

Ebből az adagból 15 darab 7 deciliteres üveg zakuszka készül, természetesen lehet kisebb adagot is készíteni, de mivel eléggé időigényes folyamat, érdemes többet befőzni, ha már nekiállunk. Ha egyik nap előkészítjük a zöldségeket, másik nap pedig a főzéssel foglalkozunk, akkor egyáltalán nem megerőltető a feladat.

Erdélyi zakuszka

zakuszka

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 4 kg bab (szemes)
  • 6 kg paprika (pritaminpaprika)
  • 4.5 kg hagyma
  • 1.5 liter paradicsomlé
  • 2 csomag befőzési tartósítószer
  • 1 liter étolaj (+ 2 evőkanál az üvegek tetejére)
  • ízlés szerint só, bors, babérlevél

Elkészítés:

A babot főzzük meg sós vízben, ha száraz babot használunk, érdemes előtte beáztatni, hogy gyorsabban főjön. A megpuhult babot daráljuk le, tegyük félre. Ezt akár már előző nap is megtehetjük.

Az összeaprított vagy darált hagymát dinszteljük üvegesre az olajon.

A tartósítószert oldjuk fel egy kevés paradicsomlében.

A paprikát csumázzuk és magozzuk ki, így kb. 4,5 kg paprika marad, majd daráljuk le. Adjuk hozzá a dinsztelt hagymához a sóval, borssal, babérlevéllel és a paradicsomlével együtt. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig kell főzni, amíg a paprika puha nem lesz, ez elég sok időt vehet igénybe.

Ha a paprika puha, adjuk hozzá a darált babot. Folyamatosan kevergetve, együtt is főzzük őket egy ideig. Kóstoljuk meg, ha kell, fűszerezzük tovább. Vegyük le a tűzől, adjuk hozzá a tartósítószert, keverjük homogénre.

Öntsük a zakuszkát az előkészített, kimosott, megszárított üvegekbe. Azért, hogy ne pattanjon meg az üveg, érdemes őket egy kicsit előmelegíteni. Minden teli üveg tetejére tegyünk 1-2 evőkanál forró olajat. Szorosan zárjuk le őket.

Nedves dunsztolással tartósítsuk őket, vagyis tegyük az üvegeket egy befőzőedénybe vagy nagy fazékba, az üvegek háromnegyedéig töltsük fel meleg vízzel a fazekat, majd lefedve, lassú tűzön főzzük őket. Az üvegeket hagyjuk a fazékban, míg teljesen ki nem hűlnek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük