20 perces, könnyed zöldborsófasírt – Zsenge zöldségből a legfinomabb

zöldborsófasírt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig vártam a nyarat és vele együtt az egyik kedvenc zöldségem, a zöldborsó szezonját.

Ahogy véget ér a tavasz és kezdődik a nyár, újabb és újabb csodás zöldségek jelennek meg a piacon. Az egyik kedvencem a zöldborsó, amit már pucolni is nagyon szeretek, bár olyankor a fele a gyomromban és nem a tálban végzi. Egyébként tudom, mi a jó, hiszen a nyers zöldborsó bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Az emésztést is serkenti, sőt, a fogyókúrába is beilleszthető.

Főzeléknek elkészítve a kedvencem, de vegetáriánus főételként kis pogácsákat is gyárthatunk belőle, amelyeket aztán magában vagy salátával kínálhatunk. 

Zöldborsófasírt

zöldborsófasírt recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
  • 2 darab krumpli
  • 2 evőkanál parmezán (reszelt)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 0.5 fej hagyma
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál curry
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
  • ízlés szerint petrezselyem
  • opcionális chilipor
  • 120 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra. A krumplikat alaposan tisztítsuk meg, majd héjastul, enyhén sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, hámozzuk meg, majd krumplinyomóval törjük össze. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsünk rá egy fél pohár vizet, főzzük 10 percig. Pár perccel azelőtt, hogy levennénk a tűzről, sózzuk meg. 

Tegyük át a zöldborsót egy nagy lábasba, a felesleges vizet öntsük le róla, és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá az összetört krumplit, a tojást, a curryt, a parmezánt, a petrezselymet, és ha szeretnénk, a chiliport, sózzuk, majd az egészet jó alaposan keverjük össze. Ha túl lágynak érezzük a tésztát, tegyünk hozzá zsemlemorzsát. 

A kezünkkel készítsünk pogácsákat. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, süssük mindkét oldalukon pár percig őket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük