Olívaolaj, zöldfűszer, fokhagyma és krumpli – Ennyi, na meg egy tepsi kell a tökéletes sült burgonyához
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Gyűrűk Urában megismert barátságos kis hobbit, Csavardi Samu is megmondta, a kolompér (burgonya) sütve, főzve, levesbe törve, mindenhogyan mosolyt csal az arcunkra, hiszen isteni finom.
Mamám mindig úgy hivatkozott rá, a szegények eledele. A krumpli nagyszerűsége abban rejlik, hogy tényleg bármit készíthetünk belőle. Nekem a kedvenc köretem, lehet püré, steak burgonya, nem válogatok krumpli téren, egyszerűen oda vagyok minden formájáért. Szerintem nincs ember a földön, aki ne szeretné a sült burgonyát, csak úgy magában, esetleg egy kis ketchuppal vagy majonézzel kínálva. Tudom, nem alakbarát, de egyszer élünk, néha megengedhetünk egy kis bűnözést. Ha nem szeretnénk bő olajban készült sült burgonyát fogyasztani, de mégsem szeretnénk lemondani a ropogós krumpliról, van egy jó hírem, létezik könnyedebb változat is.
A ropogós burgonyákat tepsiben sütjük szépséges aranybarna színűre, de mielőtt a forró sütőbe kerülnének, puhára főzzük a krumplit. Egy intenzív ízű, fűszeres bevonatot készítünk, amiben alaposan elkeverjük a zöldséget, a sütő pedig végzi a dolgát. Remek köret, mindenhez jól illik.
Zöldfűszeres krumpli tepsiben
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm burgonya
- 1 csokor friss petrezselyem (tálaláshoz)
- 2 gerezd fokhagyma
- maroknyi rozmaring apróra vágva
- 5 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A krumplikat megpucoljuk, majd tetszőleges méretűre felvágjuk. Lehetnek nagyobb kockák is, de egyszerűen félbe is vághatjuk a zöldséget. Sós vízben puhára főzzük a krumplit.
Fogunk egy serpenyőt, belemérjük az 5 kanál olajat, a fokhagymát összezúzva vagy apróra vágva az olajba tesszük, közepes lángon melegítjük, majd a maroknyi apróra vágott rozmaring is az olajba kerül, egy-két percig kevergetve a tűzhelyen hagyjuk. Vigyázzunk, ne kapjon oda a fokhagyma, mert akkor kesernyés, rossz íze lesz.
Az elkészült olajos-fűszeres keveréket félrehúzzuk.
A kész burgonyát leszűrjük, egy tálba öntjük, majd ráöntjük a fűszeres olajat, sózzuk, borsozzuk, alapos keverés után tepsibe helyezzük, légkeveréses sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. A krumplikat a tálalásnál friss petrezselyemmel vagy rozmaringgal megszórjuk.
Fotó: Getty Images