Reggeli tojáslepény aromás zöldfűszerekkel - Mehet bele bármi, ami szezonális
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Egy marék zölddel az unalmas reggeli tojásból könnyűszerrel ízletes, színpompás lepény kerekedhet. Minden falatjában ott a friss tavasz.
A tavasz a csodás zöldfűszerek szezonja. Én már-már mániákusan pakolom mindenbe, amibe csak lehet. Frissebbnek, könnyebbnek érzem így az ételeket.
A reggeli nem a kedvenc étkezésem, de nem azért, mert ne szeretném. Sőt, imádom. Csak valahogy az egész olyan körülményes. Hétköznap reggel az ember általában siet, készülődik. Közben viszont ott motoszkál a fejében a gondolat, a sokszor sulykolt életvezetési tanács, hogy reggeli nélkül ne induljunk el otthonról.
Gyors és meleg reggeli?
Ehhez jön hozzá a beakadásom, hogy meleg is legyen az a bizonyos reggeli. Egész télen jöttek-mentek a kásák a konyhámban, már gondolni sem bírok az ilyen állagú ételekre. De akkor mi legyen? Tojás, hát persze. Én általában vasárnap reggelente készítek belőle a családnak, de mivel mindenki mást szeret, általában az egész délelőttöt a konyhában töltöm.
Éppen ezért az alábbi recept szigorúan egyszemélyes, villámgyors, kényelmi étel, ami szuper finom, egészséges. Garantáltan jól indul majd a fárasztó munkanap.
Zöldfűszeres tojáslepény
Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só és bors
- 1 marék zöldfűszer - nálam petrezselyem, turbolya, medvehagyma
- opcionális sajt
Elkészítés:
Egy marék zöldfűszert daraboljunk fel. Két tojást verjünk fel egy villával, sózzuk, borsozzuk, és keverjük hozzá a felaprított zöldfűszereket.
Egy palacsintasütőben melegítsünk egy kevés olívaolajat vagy ghee vajat. Öntsük bele a tojásos-fűszeres masszát úgy, hogy szépen szétterüljön, mintha egy palacsinta lenne. 2-3 perc alatt elkészül.
Ha több tojásból készítjük és a teteje még nyers marad, érdemes egy palacsintasütőre fektetett tányérral megfordítani, majd visszacsúsztatni a sütőalkalmatosságba és még pár percig sütni.
Egy kevés sajttal fokozhatjuk az élvezeteket. Mikor még a teteje lágy, szórjuk meg vele, majd hajtsuk félbe és így süssük készre.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsina/Sóbors