Zöldségekkel töltött padlizsán - köretnek és főételnek is szuper
Reszelhetsz sajtot a tetejére
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zöldségekkel töltött padlizsán már-már annyira jó köret, hogy akár főételnek is beillik. Ráadásul csupa olyan alapanyagból áll, ami most, nyáron terem, és a munka is viccesen kevés vele.
Csak felvágjuk a zöldségeket - a padlizsánt félbe, a paprikát, paradicsomot és petrezselymet apróra, utóbbiakat összekeverjük a fűszerekkel és az olajjal, és mehetnek a padlizsán magjainak a helyére.
Sütőben 20 perc alatt készre sül, és már kezdődhet is a lakoma. Ha grillpartin villogni szeretnénk a körettel, nyugodtan bevethetjük ezt a megoldást, nagyon jól áll a húsok, különösen pedig a balkáni típusú nyársak, és a kis, darált húsból készült húsrudacskák, csevap, vagy mics mellett.
Főételként sajttal
Ha nem köretként, hanem főételként szeretnéd fogyasztani, akkor tehetsz a töltelékbe apróra vágott szalonnát, és reszelj a tetejére sajtot, mielőtt betolod a sütőbe. A sajt és a szalonna kiolvadó zsírját remekül beszívja a padlizsán, és nemcsak finomabb, de táplálóbb is lesz tőlük. Ezt a változatot is érdemes kipróbálni.
Zöldséges töltött padlizsán
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab padlizsán nagy
- 4 darab paradicsom
- 2 darab paprika nagy
- 1 csomag petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 6 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A padlizsánok végét levágjuk, hosszában félbe vágjuk, a magokat kikanalazzuk - hajókat készítünk belőlük. Bekenjük olajjal, sózzuk.
A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk, a petrezselymet is felaprítjuk, összekeverjük. Rázúzzuk a fokhagymát, sózzuk, rálocsoljuk az olajat is. Ezt a keveréket belekanalazzuk a padlizsánokba.
Tepsire tesszük, és megsütjük. Ha főételt szeretnénk készíteni belőle, kockázzunk szalonnát a zöldségekhez, a tetejére pedig reszeljünk sajtot.
Fotó: Shutterstock