Zöldséges, sajttal töltött amerikai palacsinta: ebédként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretjük az amerikai palacsintát, párom különösen, de egy idő után elérkezett az a pillanat, amikor már nem kívántuk az édeset. Hogyan tudjuk átalakítani az amerikai kedvencet sós ebéddé vagy vacsorává? Mi így csináltuk.
Tejföllel dúsított tészta, friss zöldségek és sajt. Cukor helyett só. Ezeket változtattuk az alaprecepten, és csodálatos végeredményt kaptunk, ami tényleg megállta a helyét ebédként is.
Kicsit puha, kicsit ropogós
Zöldségek közül kápia paprika, lilahagyma és paradicsom került a tésztájába egy kis friss petrezselyemmel megspékelve. A paradicsom megpuhul a sütési idő alatt, viszont a paprika és a hagyma picit ropogós, ress marad, de szerintem éppen ettől izgalmas a palacsinta állaga.
Hogyan kerül bele a sajt?
A közepébe sajt kerül, ezt igen egyszerű technikával oldjuk meg: egy nagyon vékony réteg tésztát öntünk a serpenyőbe, erre rögtön ráteszünk egy szelet sajtot, majd szintén egy vékony réteg tészta következik, hogy elfedje a sajtot, az a két réteg közé kerüljön.
Elsőre én is elrontottam picit, ugyanis túl sok tésztát tettem a sajt alá és fölé is, nagyon vastag, formátlan palacsinta lett a végeredmény - bár úgy is átsült. Másodjára már sokkal óvatosabban bántam a tésztával, és gyönyörű kerek, vékony amerikai palacsinta lett a végeredmény.
Zöldséges, sajttal töltött palacsinta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 50 milliliter olaj
- 2 darab tojás
- 150 gramm tejföl
- 70 milliliter víz
- 1 darab paradicsom
- 1 darab lilahagyma
- 1 darab kápia paprika
- ízlés szerint só, bors
- 1 marék petrezselyem
- 20 dekagramm sajt
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport alaposan összekeverjük, hozzáöntjük az olajat, a felvert tojásokat, a tejfölt és a vizet is. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy sűrű, kissé folyós palacsintatésztát kapjunk. Keverjük a tésztát csomómentesre.
A paradicsomot, a hagymát és a paprikát vágjuk apró kockákra, a petrezselymet aprítsuk össze, keverjük őket a tésztába. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Vajazzunk ki egy serpenyőt, amíg felmelegszik, vágjuk a sajtot kicsit vastagabb szeletekre.
Tegyünk a serpenyőbe egy kisebb merőkanálnyi tésztát (annyiszor, amennyiszer kényelmesen elfér a serpenyőben), majd erre tegyünk egy-egy sajtszeletet, és újta öntsük nyakon egy adag tésztával, hogy a sajtot elfedje. Óvatosan adagoljuk a tésztát, hogy ne legyenek túl vastagok a palacsinták.
Süssük kb. 2 percig, majd fordítsuk meg, a másik felét is süssük pár percig. Ha aranybarna mindkét oldala, készen van. Tejföllel, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors