Sűrű, szaftos zöldséges csirkeragu: húsimádóknak kötelező elkészíteniük

zoldseges-csirkeragu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajpuhára főtt csirke mellé pirított kolbász és szalonna is kerül, igazi húsimádó receptet mutatunk.

Ha a megszokott ízek helyett kipróbálnál valami újat, készítsd el ezt a csirkeragut! Amellett, hogy rengetegféle zöldség és hús gazdagítja a szószt, abban is különleges, hogy nem tejszínes vagy paradicsomos az alapja, hanem alaplét főzünk sűrűre, ebbe kerül minden más hozzávaló.

Az étel karakterét egyrészről a bacon és a kolbász adja meg, ugyanis ezeknek a zsírján indul a főzés, majd pirítva kerülnek a szószba. Természetesen ugyanilyen fontosak a zöldségek is, a hagymás-zelleres-paprikás alap dominál az ételben.

Az étel nagy előnye, hogy akár maradék főtt húsból is elkészíthető, úgyhogy ha marad a vasárnapi levesből egy adag csirkehús, ebben a fogásban újjászülethet.

Zöldséges csirkeragu

zoldseges-csirkeragu2

Hozzávalók 6 személyre

  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 6 szelet bacon
  • 250 g kolbász
  • 4 csapott ek liszt
  • 750 ml alaplé
  • 1 tk Worcester-szósz
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 0.5 tk oregánó
  • 0.5 tk chilipor
  • 2 szál zöldhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét főzzük puhára alaplében vagy vízben, adjunk hozzá egy kevés sót is.

Közben a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A zellert vágjuk vékony szeletekre, a paprikákat apró kockákra.

Amíg még fő a csirke, készítsük el a szószt: a bacont vágjuk kockákra, a kolbászt karikákra, majd egy mélyebb serpenyőben süssük ki a zsírjukat. Szedjük őket egy tányérra, de hagyjunk a serpenyőben kb. 2 ek. zsírt.

Szórjuk bele a hagymát, a zellert, dinszteljük kb. 5 percig, míg puhák nem lesznek. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, azt is dinszteljük kb. 5 percig. Mehet rá a fokhagyma is, majd 1 perc pirítás után szórjuk rá a lisztet. Öntsük fel kb. 1 deci alaplével, keverjük össze, várjunk, míg besűrűsödik. Ekkor fokozatosan öntsük fel a maradék alaplével is, adjuk hozzá a Worcester-szószt és a fűszereket. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük a szószt, míg besűrűsödik, közben kevergessük.

Közben a megfőtt csirkemellet két villa segítségével szedjük szálakra, kisebb csíkokra.

Adjuk a szószhoz a pirult kolbászt, bacont és a csirkét, forrásig melegítsük. Szórjuk bele a zöldhagymát is, keverjük bele, főzzük még 2-3 percig, majd kész is van. Rizzsel kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük