Őszi gombaleves kolbászos krumpligombóccal: kiadós és nagyon finom

Gombaleves kolbászos krumpligombóccal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas levesbe sok gomba és izgalmas krumpligombóc kerül. Ezzel a fogással bátran tervezhetsz két napra, kiadós és nagyon finom.

Amikor beköszönt a szeptember, én mindig előszedem a legfinomabb gombás receptjeimet. Az egyik nagy kedvencem a gombaleves, mely rengeteg izgalmas változatban kipróbálható, aki szereti, annak érdemes felfedeznie ezeket a finomságokat: pompás krémleves formájában vagy gyökérzöldségekkel tejfölösen. Az egyik kedvenc receptemben krumpligombóc is gazdagítja a fogást, mely nem a megszokott módon készül.

Így lesz igazán finom!

A lágy krumplis masszában kolbász is helyet kap, ettől lesz tartalmasabb és ízletesebb. A kolbász íze így a levesben is érvényesül. Hogy igazán varázslatos, őszi hangulata legyen a levesnek, érdemes a gombából kétfélét használni, fele csiperke és fele laska, de akár szárított fajtával is feldobhatod. A leves kiadós, két napra tervezhetsz vele, persze azért egy kis palacsinta vagy fánk jöhet még, a család örülni fog a finomságoknak.

Gombaleves kolbászos krumpligombóccal

Gombaleves kolbászos krumpligombóccal ct

Hozzávalók 6 személyre

Kolbászos krumpligombóc:

  • 20 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 szál kolbász
  • 2 darab tojás
  • liszt szükség szerint (10-15 dkg)

Leves:

  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 szál zeller
  • 80 dkg gomba
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • víz vagy alaplé szükség szerint
  • só, fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 300 g tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután a krumplit szűrjük le, és a vajjal, tejföllel törjük simára.

A kolbászt kockázzuk apróra, majd keverjük a krumplihoz, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön. Ezután adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, gyúrjunk belőle tésztát. A masszából formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.

A finomra aprított hagymát és újhagymát kevés olajon dinszteljük 2-3 percig. Ezután keverjük a hagymákhoz a tetszőlegesen feldarabolt sárgarépát, zellerszárat és gombát. A zöldségeket 1-2 percig pirítsuk, majd forgassuk egybe a fűszerpaprikával, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

A levest ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel, majd amikor megpuhult a sárgarépa és a gomba, 1-2 merőkanál főzőlét merjünk ki a levesből, és keverjük össze a tejföllel. A kolbászos krumpligombócokat tegyük a levesbe a tejfölös keverékkel együtt, és 5-8 percig főzzük még a levest, majd tálaljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük