Ízes, laktató koreai zöldséglepény - Ehhez nem kell különleges hozzávaló

zöldségeslepény
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármilyen szezonális zöldséggel feldobhatod a lepényt, tavasszal akár retket, spárgát, snidlinget is süthetsz bele.

A koreai zöldséglepény, avagy a Yachaejeon isteni finom, olyasmi, mint egy sós palacsinta, de annál vastagabb és jóval laktatóbb, teljes értékű fogás. Bármilyen zöldséggel gazdagíthatod a tésztát, érdemes szezonális alapanyagokat használni, ebbe a változatba zöldhagyma, répa, cukkini és édeskrumpli került, de paprikával, káposztával, újburgonyával is feldobható.

Bár vega, sőt, vegán fogásról van szó, nem csak nekik ajánljuk ezt a receptet, a húsevők is imádni fogják a zöldséges lepényt. A fűszerezést nem kell túlgondolni, hiszen a zöldségek adják meg a karakterét, elég bele egy kevés só és bors is.

A tésztának viszonylag sűrűnek kell lennie, hogy a zöldségeket bevonja, ne folyjon le róluk, szépen befedje őket.

Zöldséges lepény serpenyőben sütve

zöldségeslepény2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 200 gramm liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 4 ek keményítő
  • 1 tk
  • 370 ml víz
  • 1 darab cukkini
  • 1 kisebb darab édeskrumpli
  • 1 darab répa
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 darab chilipaprika/jalapeño
  • 3 szál zöldhagyma
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a cukkinit mossuk meg, a krumplit, a répát, a hagymát pucoljuk meg. A chilit öblítsük át, a zöldhagymát tisztítsuk meg. A cukkinit, a krumplit és a répát reszeljük le, vagy vágjuk egészen vékony csíkokra. A hagymát hajszálvékonyan szeleteljük, a chilit és a zöldhagymát karikázzuk. 

A lisztet, a sütőport, a keményítőt és a sót keverjük össze egy nagy tálban. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a vizet, míg sűrű, csomómentes tésztát nem kapunk, olyasmit, mint a nokedli masszája, be kell vonnia a zöldségeket. 

Az előkészített zöldségeket forgassuk a masszába, hogy mindenhol bevonja őket. 

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, adjunk hozzá egy kevés olajat, épp csak annyit, hogy befedje az alját. Szedjünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, oszlassuk el benne egyenletesen, mintha palacsintát sütnénk. Süssük 4-5 percig, ha az alja aranybarna, fordítsuk meg, a másik felét is süssük pirosra. Ha szükséges, fedjük le a serpenyőt, hogy a zöldségek gyorsabban megpuhuljanak. Ha megsült a lepény, még pár percig lehet pirítani, hogy igazán ropogós legyen. Tegyük egy tányérra, majd süssük meg a maradék tésztát is.

Tejfölös vagy joghurtos mártogatóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük