Isteni, fordított pizza leveles tésztából: 15 perc munka van csak vele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Kb. 15 perc munka van ezzel a látványos és isteni finom étellel, és hiába vega recept, a húsevőket is lenyűgözi majd.
Erre a szuper receptre Jamie Oliver Vega című könyvében bukkantam rá, és első olvasásra, majd kóstolásra szerelem lett. Egy vega pizzáról van szó, de csak elnevezésében pizza, egyébként leveles tészta és rengeteg pirult zöldség alkotja.
Az a legjobb ebben a receptben, hogy tényleg alig van vele munka: a zöldségeket össze kell darabolni, bedobni a tepsibe, a leveles tésztát kinyújtani, rátenni, majd az egészet egybesütni. A tényleges munka nem több vele, mint negyedóra, a végeredmény pedig fenséges.
Az eredeti recepttől több ponton is eltértem, rögtön az alapanyagokat illetően, cukkini helyett édesburgonyát használtam, de a lilahagyma mennyiségét is megnöveltem. Jamie oregánót is tesz rá, de mivel nem tudtam belőle frisset beszerezni, a végén csak bazsalikomlevelekkel díszítettem. Aki szeretné, nyakon öntheti a kész pizzát balzsamecetkrémmel is.
Zöldséges, leveles tésztás pizza
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej lilahagyma
- 3 kisebb darab édesburgonya
- 250 gramm koktélparadicsom
- 1 darab kaliforniai paprika
- 400 gramm leveles tészta
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- friss bazsalikom
- 1 csomag mozzarellagolyó
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, majd szedjük rétegeire. A paprikát csumázzuk ki, vágjuk össze csíkokra, majd kockákra. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, az édesburgonyákat pucoljuk meg, majd kockázzuk össze.
Tegyünk mindent egy nagy tálba, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan keverjük össze.
Borítsuk a zöldségeket a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk a sütőbe kb. 50 percre, félidőben forgassuk át.
Közben a leveles tésztát olvasszuk ki, ha nincs eleve kinyújtva, nyújtsuk ki vékonyra.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, a zöldségeket húzzuk a tepsi közepe felé, hogy a szélein maradjon hely. A tepsi széleit, oldalait olajozzuk ki - ha nincs ott esetleg elég sütőpapír -, majd egy határozott mozdulattal borítsuk rá a kinyújtott tésztát a zöldségekre. A tészta széleit hajtsuk a zöldségek alá, hogy legyen majd egy kis pereme.
Tegyük vissza a tepsit 30 percre a sütőbe, míg a tészta aranyszínű nem lesz és picit meg nem emelkedik.
A szélek mentén húzzunk végig egy kenőkést, hogy elválasszuk a tésztát a tepsitől, majd fordítsuk fejjel lefelé és óvatosan borítsuk ki egy deszkára.
Tépkedjünk rá bazsalikomleveleket és mozzarellával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors