Tápláló és ízletes zöldséges palacsinta – Olyan, mintha egy vékony tésztájú lepénykenyérbe harapnánk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Egy egyszerű palacsintatésztát rengeteg módon feldobhatunk. Készíthetünk belőle ellenállhatatlan desszertet, de előétellé és főfogássá is alakítható.
Apukám szívéhez közel áll az ázsiai konyha és életérzés, ugyanis volt szerencséje megtapasztalni, milyen az élet a távoli világban. Szívében sok kedves emléket őriz, rajongása a térség konyhaművészete iránt az eltelt évek alatt sem hagyott alább, még mindig szeret sztorikat mesélni azokról az időkről. És mivel apukámról van szó, aki imádja a hasát, mindig valahogy eljut arra a pontra, hogy felidéz egy finomságot, amit órákig képes részletezni.
Még talán Vietnám vagy Kína kapcsán - nem emlékszem pontosan - mesélte, hogy az utcai kaják között volt egy fura nevű zöldséges palacsinta, amiért megőrült. Apukám nem csak enni szeret, a konyhában is remekül helytáll, úgyhogy reprodukálta már ezt a street foodot, de mivel csak a testvérem vevő a keleti ízekre, az én kedvemért egy magyaros változatot is kipróbált.
Ebben a receptben az a szuper, hogy a tésztába tényleg bármilyen zöldséget rejthetünk, nem muszáj az én változatomat tartani, káposzta, kaliforniai paprika, bármi mehet bele. Viszonylag olcsó és gyors recept, amit hétvégi reggelinek is elkészíthetünk. Nagyon ízletes, olyan a tésztája, mintha vékony lepénykenyérbe harapnánk.
Zöldséges palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab tojás
- 20 dekagramm liszt
- 3 deciliter tej
- 1 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint chilipor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab lilahagyma
- 1 csokor újhagyma vagy póréhagyma
- olaj
Elkészítés:
A palacsintatésztába szánt zöldségeket, zöldfűszereket vágjuk össze apróra, tegyük félre.
Kezdjük el összeállítani a tésztát. Egy tálba mehet a liszt, só, bors, chilipor ízlés szerint és az 1 teáskanál sütőpor. Alapos keverés után a tojás és a tej is a tálba kerül. Csomómentesre keverjük, majd, ha már megfelelőnek véljük az állagát, a felaprított zöldségeket is a masszába tesszük, alaposan elkeverjük, ha szükségesnek érezzük, adhatunk hozzá még tejet vagy egy-két evőkanál olajat. Akkor jó, ha a tésztánk sűrű.
Vegyünk elő egy serpenyőt vagy palacsintasütőt, közepes lángon melegítsük, kenjük ki olajjal, majd merőkanállal adagoljunk a zöldséges tésztából a serpenyőbe. Lehetnek nagyobbak a tészták, kisebbek, ha vastagat szeretnénk, akkor duplán pakoljuk. Oldalanként 1-2 percig süssük, akkor jó, ha mindkét oldala szép aranybarna színű lesz.
Tejföllel és friss zöldfűszerekkel tálalhatjuk.
Fotó: Getty Images