Tortillalap házilag, pillanatok alatt: alig kell hozzá valami
Az összeállítása és a sütése is gyerekjáték, bátran állj neki a házi tortillalap készítésének, amelyhez ráadásul alig kell valami.
A quesadilla, a mexikói finomság viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, hiszen tortillalap az alapja, amit akár készen is megvehetsz. Így a tésztával semmi dolgod nem lesz, csak a töltelékre kell egy kis időt és figyelmet szánnod.
Szinte bármit betölthetsz a lapok közé, legyen az darált húsos ragu, sajt vagy zöldségek: mi alább egy vega verziót mutatunk. A megszokott mexikói alapanyagok mellé, mint a bab és a kukorica, édeskrumplit, paprikát és lila hagymát csempésztünk, így nagyon tartalmas lett a fogás, sokféle íz keveredik benne. A koriander is fontos szereplő, ki ne hagyd, ez a zöldfűszer teszi fel az i-re a pontot.
A betöltött tortillalapot serpenyőben sütheted meg a leggyorsabban és legegyszerűbben: oldalanként kb. 1-1 percet adj neki, ennyi idő alatt szépen megpirul és foltos lesz a tészta.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk pici, 1 centis kockákra. A paprikát mossuk meg, szintén vágjuk kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.
A kukoricát és a babot szűrjük le, öblítsük át.
Ha használunk, a jalapeño magházát vágjuk ki, a húsát kockázzuk össze.
Forrósítsunk 1 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá az édeskrumplit. 6-8 percig pirítsuk, míg megpuhul. Tegyük félre.
Tegyük a serpenyőbe a maradék olajat. Dobjuk rá a hagymát, paprikát, jalapeñót. 4-5 percig dinszteljük, míg puhák nem lesznek. Ekkor keverjük hozzájuk a félretett édeskrumplit, a babot, a kukoricát, fűszerezzük római köménnyel, chilivel, sóval, borssal. Még 2-3 percig melegítsük, majd kanalazzuk egy tálba a tölteléket.
A serpenyőt töröljük szárazra, tegyük közepes lángra.
Tegyünk bele egy tortillalapot. Szórjunk rá reszelt sajtot úgy, hogy mindenhol befedje, majd az egyik felére kanalazzunk 3-4 evőkanálnyi tölteléket. A töltelék tetejére szórjunk összeaprított koriandert. A tortilla üresen maradt felét hajtsuk rá a betöltöttre, majd így süssük kb. 30 másodpercig, míg az alja foltos, pirult nem lesz. Ekkor fordítsuk meg, a másik felét is süssük 30-60 másodpercig.
Szedjük tányérra, vágjuk háromszögekre, majd kínálhatjuk is. Süssük ki így a maradék lapot és tölteléket is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu