Kiadós, zöldséges rakott csirkemell: kétféle sajt pirul a tetején

Nyomtatás
zoldseges-rakott-csirkemell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tejszínes szószban sül puhára a zöldségekkel gazdagított, kellemesen fűszeres csirkemell.

A rakott csirkemellet megszámlálhatatlan módon variálhatod, hisz készülhet rizzsel, krumplival, tésztával, a legkülönbözőbb zöldségekkel.

A  rakott étel tetejére a jól bevált, selymes besamel kerül, amit érdemes kétféle sajttal megbolondítani, akkor az igazi, ha az egyik füstölt vagy karakteresebb. A tejszínnek köszönhetően attól sem kell tartanod, hogy a hús kiszárad a sütőben.

A különféle zöldfűszerek ugyancsak sokat dobnak a fogáson. Ezúttal a tejszínes szószt a kakukkfű teszi izgalmasabbá.

Zöldséges rakott csirkemell

zoldseges-rakott-csirkemell-receptje

Hozzávalók 4 személyre

A rakottashoz:

  • 60 dkg csirkemell
  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg borsó
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 evőkanál olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • petrezselyem a tetejére

A besamelhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • só és bors ízlés szerint
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg trappista sajt
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát aprítsuk fel, a sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre vagy kisebb kockákra. A kétféle sajtot reszeljük le.

A krumplit főzzük enyhén sós vízben forrástól számítva 15 percig. Nem baj, ha nem lesz teljesen puha. 

Kevés olajon süssük üvegesre a vöröshagymát, majd dobjuk hozzá a répát és a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és kevergessük, amíg a hús megpuhul. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk meg kakukkfűvel, és adjuk hozzá a zöldborsót, majd főzzük pár percig.

A besamelhez a vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet. Öntsük fel a tejjel, sózzuk,borsozzuk, és szórjuk rá a szerecsendiót. Kevergessük addig, amíg besűrűsödik, majd a kétféle reszelt sajt felét is rakjuk hozzá..

Egy tűzálló tálat vagy kisebb tepsit kenjünk ki zsiradékkal, és rétegezzük a hozzávalókat. Tegyük alulra a tejszínes, zöldséges csirkemellet, és fedjük be a krumplival, majd öntsük le a besamellel. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot.

Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 25-30 percig, vagy amíg a hús és a krumpli teljesen megpuhul, a sajt pedig megpirul. Tálalás előtt szórjuk meg a rakottas tetejét apróra vágott petrezselyemmel. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon