Csirkés rakott tészta selymes besamellel: sok sajt pirul a tetején
A tartalmas fogást érdemes két napra tervezni, másnap sütőben átmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.
A rakott csirkemellet megszámlálhatatlan módon variálhatod, hisz készülhet rizzsel, krumplival, tésztával, a legkülönbözőbb zöldségekkel.
A rakott étel tetejére a jól bevált, selymes besamel kerül, amit érdemes kétféle sajttal megbolondítani, akkor az igazi, ha az egyik füstölt vagy karakteresebb. A tejszínnek köszönhetően attól sem kell tartanod, hogy a hús kiszárad a sütőben.
A különféle zöldfűszerek ugyancsak sokat dobnak a fogáson. Ezúttal a tejszínes szószt a kakukkfű teszi izgalmasabbá.
A vöröshagymát aprítsuk fel, a sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre vagy kisebb kockákra. A kétféle sajtot reszeljük le.
A krumplit főzzük enyhén sós vízben forrástól számítva 15 percig. Nem baj, ha nem lesz teljesen puha.
Kevés olajon süssük üvegesre a vöröshagymát, majd dobjuk hozzá a répát és a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és kevergessük, amíg a hús megpuhul. Öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk meg kakukkfűvel, és adjuk hozzá a zöldborsót, majd főzzük pár percig.
A besamelhez a vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet. Öntsük fel a tejjel, sózzuk,borsozzuk, és szórjuk rá a szerecsendiót. Kevergessük addig, amíg besűrűsödik, majd a kétféle reszelt sajt felét is rakjuk hozzá..
Egy tűzálló tálat vagy kisebb tepsit kenjünk ki zsiradékkal, és rétegezzük a hozzávalókat. Tegyük alulra a tejszínes, zöldséges csirkemellet, és fedjük be a krumplival, majd öntsük le a besamellel. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot.
Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 25-30 percig, vagy amíg a hús és a krumpli teljesen megpuhul, a sajt pedig megpirul. Tálalás előtt szórjuk meg a rakottas tetejét apróra vágott petrezselyemmel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu