Csirkés rakott tészta selymes besamellel: sok sajt pirul a tetején

rtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas fogást érdemes két napra tervezni, másnap sütőben átmelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.

A rakott tészta kényelmi étel, rengetegféle változatban lehet kipróbálni. A választék közül népszerű a tejszínes szósszal készült, de más fehér mártással is érdemes letesztelni.

A besamelmártásos tészta csak sajttal megszórva is isteni, de ha igazán kiadósra akarod készíteni, akkor hús és gomba is kerüljön bele. A fűszerezés rengeteg lehetőséget rejt magában, fokhagyma, kakukkfű vagy egy kis chili is izgalmasabbá teheti.

A mártás elkészítésénél erre figyelj

A lisztet mindig pirítsd meg kicsit, mielőtt felöntöd a tejjel. A mártást forrás után 1 percig még tanácsos kevergetni, ha pedig szeretnéd, reszelt sajtot is adhatsz hozzá, így egy sajtmártást önthetsz a tésztára. A besamel sűrűségét tejjel tudod szabályozni, alakítsd ízlésed szerint.

Csirkés rakott tészta besamelmártással

rtct

Hozzávalók 6 személyre

  • 400 g tészta
  • 80 dkg csirkemellfilé
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 50 dkg gomba
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 25 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A csirkehúst tetszés szerint vágjuk csíkokra vagy kockákra, majd sóval és borssal fűszerezve pirítsuk le. Az elkészült húst szedjük ki tányérra.

A megtisztított gombákat tetszés szerint vágjuk fel, majd dobjuk abba a serpenyőbe, amelyben a hús készült, és pirítsuk le.

A tepsit vagy jénait enyhén kenjünk ki olajjal, majd öntsük bele a tésztát. A tésztához adjuk hozzá a húst és a gombát. Az alapanyagokat forgassuk egybe.

A vajat hevítsük fel, majd keverjük hozzá a lisztet. Amikor a liszt picit színt kapott (körülbelül 1 perc), akkor fokozatosan öntsük fel a tejjel, adjunk hozzá sót, borsot, szerecsendiót, és főzzük sűrűre.

A kész mártást öntsük a tésztára és forgassuk vele egybe, majd szórjuk meg reszelt sajttal.

A rakott tésztát toljuk 180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára (sütőtől függően több is lehet néhány perccel).

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük