Tepsis csirke francia rakott krumplival: laktató fogás kevés hozzávalóból

5
Nyomtatás
rakott-csirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Van az úgy, hogy kifogysz a vacsoraötletekből, és próbálsz a hűtőből gazdálkodni? Jó hírünk van: ha van otthon csirkemell, krumpli, hagyma és sajt, megmutatjuk, hogyan lesz belőle laktató álomvacsora!

Ez a tepsis csirke nemcsak attól lesz ínycsiklandozó, ahogyan a sajt ráolvad az egész tetejére, hanem attól is, hogy a rétegek között szinte megpárolódó csirkemelldarabok is omlósak maradnak a sütés végéig. 

A csirkével készült ételeknek sokszor az a rákfenéje, hogy ha nem megfelelő módon készíted el, kiszáradhat a hús. Viszont, ha a csirkemellet előtte tejben pácolod meg, majd azt krumpliágyra fekteted és tejszínnel locsolod meg, biztosítékként pedig paradicsomkarikákkal állod útját a kiszáradásnak, a siker garantált!

Tipp

Ha nincs otthon reszelni való sajt, csak szeletelt, ne ess pánikba: mindkettővel tökéletesen beboríthatod az ételt, az íze ugyanolyan finom lesz!

Tepsis csirke rakott burgonyával

rakott-csirke

Hozzávalók 4 személyre

A csirkepáchoz:

  • 400 g csirkemell
  • 2 dl tej

A krumplihoz:

  • 3 db krumpli
  • 4 g
  • 4 g bors
  • 2 ek olívaolaj

Az ételhez:

  • 1 db lila hagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 200 ml tejszín
  • 2 db tojás
  • 2 db paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 20x30 cm-es tepsit.

A csirkemellet kockázzuk fel kb. 3x3 cm-es kockákra. 

Tegyük bele egy mély tálba, sózzuk és borsozzuk meg, majd öntsük rá a tejet. Tegyük a hűtőbe 20 percre. 

Amíg a hús pácolódik, a krumplikat hámozzuk meg és szeleteljük fel a lehető legvékonyabbra, ettől lesz olyan, mint amilyen a francia rakott krumplinak az alapja.

A felszeletelt krumplit egy mély tálban keverjük össze a sóval és a borssal.

Vágjuk fel a lila hagymákat is vékonyra.

Vegyük elő a tepsit, öntsünk bele 2-3 evőkanál olívaolajat, majd oszlassuk el benne a krumpliszeleteket.

Halmozzuk rá a hagymakarikákat. 

Ha a húst már átjárta a tej, egyesével szedjük rá a krumplis, hagymás rétegre úgy, hogy az egész tepsit befedje. 

Ezután öntsük rá a maradék páclevet.

Egy kisebb tálban keverjük el a tejszínt és a tojást. Ízlés szerint sózzuk, illetve borsozzuk meg finoman.

Öntsük a tejszínes mártást a csirkemelldarabokra. 

A paradicsomokat vágjuk fel és rendezzük el a csirkefalatok tetején. 

Végül mehet rá a reszelt sajt vagy a tépett sajtszelet.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és 30 perc alatt süssük készre az ételt.

Ha már aranybarnára sült a tetején a sajt, és bejárja a konyhát is az isteni illat, tudhatjuk, hogy az étel elkészült. 

Tálaljuk melegen a tepsiből, amíg még olvad rajta a sajt.

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/SóBors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon