Padlizsános caprese saláta: a sült zöldséggel még finomabb
A tápláló padlizsánból pompás saláta készíthető, amely elegáns előételnek is beillik, de ebédre vagy vacsorára is kínálható.
Ez a tepsis csirke nemcsak attól lesz ínycsiklandozó, ahogyan a sajt ráolvad az egész tetejére, hanem attól is, hogy a rétegek között szinte megpárolódó csirkemelldarabok is omlósak maradnak a sütés végéig.
A csirkével készült ételeknek sokszor az a rákfenéje, hogy ha nem megfelelő módon készíted el, kiszáradhat a hús. Viszont, ha a csirkemellet előtte tejben pácolod meg, majd azt krumpliágyra fekteted és tejszínnel locsolod meg, biztosítékként pedig paradicsomkarikákkal állod útját a kiszáradásnak, a siker garantált!
Ha nincs otthon reszelni való sajt, csak szeletelt, ne ess pánikba: mindkettővel tökéletesen beboríthatod az ételt, az íze ugyanolyan finom lesz!
Készítsünk elő egy 20x30 cm-es tepsit.
A csirkemellet kockázzuk fel kb. 3x3 cm-es kockákra.
Tegyük bele egy mély tálba, sózzuk és borsozzuk meg, majd öntsük rá a tejet. Tegyük a hűtőbe 20 percre.
Amíg a hús pácolódik, a krumplikat hámozzuk meg és szeleteljük fel a lehető legvékonyabbra, ettől lesz olyan, mint amilyen a francia rakott krumplinak az alapja.
A felszeletelt krumplit egy mély tálban keverjük össze a sóval és a borssal.
Vágjuk fel a lila hagymákat is vékonyra.
Vegyük elő a tepsit, öntsünk bele 2-3 evőkanál olívaolajat, majd oszlassuk el benne a krumpliszeleteket.
Halmozzuk rá a hagymakarikákat.
Ha a húst már átjárta a tej, egyesével szedjük rá a krumplis, hagymás rétegre úgy, hogy az egész tepsit befedje.
Ezután öntsük rá a maradék páclevet.
Egy kisebb tálban keverjük el a tejszínt és a tojást. Ízlés szerint sózzuk, illetve borsozzuk meg finoman.
Öntsük a tejszínes mártást a csirkemelldarabokra.
A paradicsomokat vágjuk fel és rendezzük el a csirkefalatok tetején.
Végül mehet rá a reszelt sajt vagy a tépett sajtszelet.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és 30 perc alatt süssük készre az ételt.
Ha már aranybarnára sült a tetején a sajt, és bejárja a konyhát is az isteni illat, tudhatjuk, hogy az étel elkészült.
Tálaljuk melegen a tepsiből, amíg még olvad rajta a sajt.
Fotók: Horváth Kitti Gabriella/SóBors