Könnyed zöldséggolyó gombával és krumplival: rostgazdag bulgur az alapja

zöldséggolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre ropogós és krémes ez a zöldséggolyó, salátával, krumplipürével vagy rizzsel tálalva tökéletes főétel.

A vega, sőt vegán zöldséggolyó tökéletesen megállja a helyét a húsevők asztalán is, annyira laktató, tápláló és finom, hogy mindenki szeretni fogja. Rengeteg zöldség gazdagítja, de talán a gomba és a kaliforniai paprika érződik benne a leginkább. Fontos ízesítő még a fokhagyma és a petrezselyem, de más zöldfűszert is bátran keverhetsz bele.

A masszát a főtt krumpli és a bulgur tartja egyben, utóbbi helyett használhatsz rizst, de akár quinoát is. A bulgur, vagyis a tört búza rostban gazdag, tápláló alapanyag, érdemes gyakran fogyasztani, ebben a golyóban nagyon jó helye van. 

Fűszerek közül egy kevés chili ízesíti a golyót, de mást is adhatsz hozzá ízlés szerint, akár füstölt paprikát vagy köményt. Ha nem szempont nálad, hogy teljesen vegán legyen a recept, egy kevés parmezánt is keverhetsz bele.

Zöldséggolyó

zöldséggolyó

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 150 gramm gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 100 gramm bulgur
  • 2 darab krumpli
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0.25 tk cayenne-bors
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, vágjuk 8 részbe, majd dobjuk aprítógépbe. Daráljuk egészen finomra.

A gombát tisztítsuk meg, a paprikát mossuk meg. Vágjuk őket nagyobb darabokra, majd tegyük az aprítógépbe, vágjuk finomra. Nem kell pürésíteni, de legyenek egészen picik a darabok. 

Közben a bulgurt készítsük el a csomagoláson írtak szerint.

Míg készül a bulgur, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Ha kész, egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Amikor áttetsző, mehet rá a paprika és a gomba, sózzuk, borsozzuk, majd addig dinszteljük, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Vegyük le a tűzről.

Adjuk a gombás alaphoz az összetört krumplit, főtt bulgurt, zúzott fokhagymát, összeaprított petrezselymet, szezámmagot és a fűszereket. Alaposan keverjük össze a masszát. Formázzunk belőle golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg kívülről aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük