![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Könnyed zöldséggolyó gombával és krumplival: rostgazdag bulgur az alapja
![zöldséggolyó2](https://kep.index.hu/1/0/4132/41322/413225/41322557_3153933_4effaa20576ca2454c6fa74939ca7d52_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyszerre ropogós és krémes ez a zöldséggolyó, salátával, krumplipürével vagy rizzsel tálalva tökéletes főétel.
A vega, sőt vegán zöldséggolyó tökéletesen megállja a helyét a húsevők asztalán is, annyira laktató, tápláló és finom, hogy mindenki szeretni fogja. Rengeteg zöldség gazdagítja, de talán a gomba és a kaliforniai paprika érződik benne a leginkább. Fontos ízesítő még a fokhagyma és a petrezselyem, de más zöldfűszert is bátran keverhetsz bele.
A masszát a főtt krumpli és a bulgur tartja egyben, utóbbi helyett használhatsz rizst, de akár quinoát is. A bulgur, vagyis a tört búza rostban gazdag, tápláló alapanyag, érdemes gyakran fogyasztani, ebben a golyóban nagyon jó helye van.
Fűszerek közül egy kevés chili ízesíti a golyót, de mást is adhatsz hozzá ízlés szerint, akár füstölt paprikát vagy köményt. Ha nem szempont nálad, hogy teljesen vegán legyen a recept, egy kevés parmezánt is keverhetsz bele.
Zöldséggolyó
![zöldséggolyó](https://kep.index.hu/1/0/4132/41322/413225/41322567_a2b0a69fd8ae73e6a16762c43f939eca_wm.jpg)
Hozzávalók 35 darabhoz
- 150 gramm gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 100 gramm bulgur
- 2 darab krumpli
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 0.25 tk cayenne-bors
- 2 ek szezámmag
- 2 ek olaj
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk 8 részbe, majd dobjuk aprítógépbe. Daráljuk egészen finomra.
A gombát tisztítsuk meg, a paprikát mossuk meg. Vágjuk őket nagyobb darabokra, majd tegyük az aprítógépbe, vágjuk finomra. Nem kell pürésíteni, de legyenek egészen picik a darabok.
Közben a bulgurt készítsük el a csomagoláson írtak szerint.
Míg készül a bulgur, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Ha kész, egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Amikor áttetsző, mehet rá a paprika és a gomba, sózzuk, borsozzuk, majd addig dinszteljük, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Vegyük le a tűzről.
Adjuk a gombás alaphoz az összetört krumplit, főtt bulgurt, zúzott fokhagymát, összeaprított petrezselymet, szezámmagot és a fűszereket. Alaposan keverjük össze a masszát. Formázzunk belőle golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg kívülről aranybarnák és ropogósak nem lesznek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!