Klasszikus házi zserbó: zsírral gyúrva, vastag töltelékkel az igazi

4
Nyomtatás
hazi-zserbo-zsirral
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A békebeli zserbó nélkül sok magyar családban nincs karácsony. A tészta sokkal omlósabb lesz, ha zsírral készíted.

A klasszikus karácsonyi sütik között a zserbónak kiemelt helye van. A többrétegű édesség Gerbeaud Emil, svájci származású cukrászmester nevéhez fűződik, aki a 19. század végén vette át a híres budapesti Kugler cukrászdát. Azóta mákos, almás változatban is népszerű, sőt a mézes zserbónak és a gyors zserbógolyónak is nehéz ellenállni.

A hagyományos süti diós, lekváros és csokoládés ízvilága tökéletesen illik a karácsonyi hangulathoz. Legtöbbször a recept is generációról generációra öröklődik. Régi praktika például, hogy a zserbó tésztája zsírral még omlósabb lesz. Vannak, akik csak zsírt tesznek a tésztába, mások fele zsírt, fele vajat használnak. 

Sokan már napokkal karácsony előtt elkészítik, mivel a sütemény napról napra finomabbá válik, hisz az ízek még jobban összeérnek. A végén pedig csokimáz helyett akár kakaós mázzal is bevonhatod.

Zserbó házilag

zserbo

Hozzávalók 30 x 40 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sertészsír
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 40 dkg baracklekvár

A tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy kevés cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig pihenni, amíg felfut, azaz jól megemelkedik.

A lisztet keverjük össze a porcukorral és a sóval. Adjuk hozzá a zsírt, és morzsoljuk össze. Amikor elég morzsalékos, dolgozzuk hozzá a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl száraznak érezzük, rakjunk hozzá még egy kevés tejfölt. A tésztát osszuk három egyenlő részre.

A töltelékhez a darált diót keverjük össze a kristálycukorral. 

Az egyik tésztadarabot nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg bőségesen baracklekvárral, majd szórjuk meg a diós-cukros keverékkel. 

Nyújtsuk ki a második tésztalapot, majd arra is rakjunk lekvárt és cukros diót. Helyezzük rá a harmadik kinyújtott tésztát, kicsit nyomkodjuk rá, és villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel. 

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd süssük a zserbót 30-40 percig, amíg szép aranybarna színt kap. 

Amíg a tészta hűl, a csokit olvasszuk fel vízgőz felett, és gyorsan simítsuk a süti tetejére. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon