Megúszós zserbógolyó pillanatok alatt: néhány hozzávalóból készül
Nincs karácsony zserbó nélkül, ha azonban nincs kedved tésztát gyúrni, és megsütni a hagyományos verziót, akkor a zserbógolyó a neked való.
A klasszikus karácsonyi sütik között a zserbónak kiemelt helye van. A többrétegű édesség Gerbeaud Emil, svájci származású cukrászmester nevéhez fűződik, aki a 19. század végén vette át a híres budapesti Kugler cukrászdát. Azóta mákos, almás változatban is népszerű, sőt a mézes zserbónak és a gyors zserbógolyónak is nehéz ellenállni.
A hagyományos süti diós, lekváros és csokoládés ízvilága tökéletesen illik a karácsonyi hangulathoz. Legtöbbször a recept is generációról generációra öröklődik. Régi praktika például, hogy a zserbó tésztája zsírral még omlósabb lesz. Vannak, akik csak zsírt tesznek a tésztába, mások fele zsírt, fele vajat használnak.
Sokan már napokkal karácsony előtt elkészítik, mivel a sütemény napról napra finomabbá válik, hisz az ízek még jobban összeérnek. A végén pedig csokimáz helyett akár kakaós mázzal is bevonhatod.
A tejet langyosítsuk meg, adjunk hozzá egy kevés cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig pihenni, amíg felfut, azaz jól megemelkedik.
A lisztet keverjük össze a porcukorral és a sóval. Adjuk hozzá a zsírt, és morzsoljuk össze. Amikor elég morzsalékos, dolgozzuk hozzá a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl száraznak érezzük, rakjunk hozzá még egy kevés tejfölt. A tésztát osszuk három egyenlő részre.
A töltelékhez a darált diót keverjük össze a kristálycukorral.
Az egyik tésztadarabot nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg bőségesen baracklekvárral, majd szórjuk meg a diós-cukros keverékkel.
Nyújtsuk ki a második tésztalapot, majd arra is rakjunk lekvárt és cukros diót. Helyezzük rá a harmadik kinyújtott tésztát, kicsit nyomkodjuk rá, és villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd süssük a zserbót 30-40 percig, amíg szép aranybarna színt kap.
Amíg a tészta hűl, a csokit olvasszuk fel vízgőz felett, és gyorsan simítsuk a süti tetejére.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu