Isteni almás zserbó mamám receptje alapján: ha újítanál karácsonykor

almászserbó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden évben elkészítjük a nagy klasszikust, nem volt még olyan ünnepi asztal, amin ne szerepelt volna, viszont idén kicsit megreformáltuk a receptet.

Még ősszel, amikor rengeteg alma tornyosult a kamrában, mamám kitalálta, hogy nem a megszokott almás pitébe csempészi bele a sok gyümölcsöt, hanem zserbót készít belőle. Talált is az ezeréves szakácskönyve megsárgult lapjain egy zseniális receptet, ezt osztom meg alább veletek.

Máz nélkül is zseniális

A receptje majdnem teljesen ugyanaz, mint a klasszikus zserbóé, annyi különbséggel, hogy alma is kerül bele, illetve a tetején nincsen máz. Amikor először készítettük, nem volt otthon se csokoládé, se kakaó, úgyhogy lemaradt róla. Annyira finom volt anélkül - éppen elég édes és kellemesen almás -, hogy ezt utólag sem pótoltuk, ez a recept csokoládémáz nélkül is tökéletes.

Próbáljuk ki málnalekvárral

A receptben nincsen nagy ördöngösség, csak egy kis időt kell rá szánni, de tényleg nem sokat. A tészta éppen csak addig pihen, amíg elkészítjük a tölteléket. Mi most málnalekvárral kentük meg a zserbót, elképesztően finom lett, de a klasszikus barackkal is elkészíthetjük, vagy kísérletezhetünk meggy-, esetleg narancslekvárral is.

Almás zserbó

almászserbó2

Hozzávalók 8 adaghoz

Tészta

  • 1.5 deciliter tej
  • 2 dekagramm élesztő
  • 8 dekagramm cukor
  • 15 dekagramm vaj
  • 3 darab tojás
  • 50 dekagramm liszt

Töltelék

  • 50 dekagramm alma
  • 30 dekagramm dió
  • 15 dekagramm porcukor
  • 30 dekagramm lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük el egy kis cukorral, futtassuk fel benne az élesztőt.

A cukrot keverjük ki a tojással és a vajjal, adjuk hozzá a lisztet és az élesztőt is. Gyúrjunk belőle tésztát. Formázzunk belőle három cipót, letakarva hagyjuk pihenni.

Az almát hámozzuk meg, majd reszeljük le. A darált diót keverjük össze a porcukorral.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral.

A tésztacipókat nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra. Az elsővel béleljük ki a tepsit, kenjük meg a lekvár felével, majd szórjuk rá a dió, végül az alma felét. Járjunk el ugyanígy a második lapnál is, végül a harmadikkal fedjük be. Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd toljuk be a sütőbe. Sütőtől függően 30-40 perc alatt sül készre, érdemes tűpróbával ellenőrizni.

Aki szeretné, olvasztott csokival bevonhatja a tetejét.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük