Zsírégető, vitaminbomba turmix retekből: jól jön az ünnepi lakoma után
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha túletted magad húsvétkor, és valami könnyedre, mégis táplálóra vágysz, készítsd el ezt a turmixot, nem fogsz benne csalódni.
Bár a retek nem tipikus turmixalapanyag, érdemes smoothie-t készíteni belőle, hiszen vitaminban és ásványi anyagban gazdag, a kalóriatartalma viszont nagyon alacsony. A retek C- és B-vitaminban is bővelkedik, utóbbiból az összes csoportot tartalmazza, amelyek alapvető fontosságúak a szervezet anyagcsere-folyamatainak működéséhez, például a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontásához és felszívódásához. A retek cinket és foszfort is tartalmaz, de folsavban és antocianinokban is bővelkedik, utóbbi antioxidáns hatású, így hatékony a rák elleni küzdelemben.
A retek szuper méregtelenítő, illetve vízhajtóként és vesetisztítóként is ismert, javítja a májműködést, serkenti az epetermelést. A reteknek nemcsak a gumóját, de a levelét is felhasználhatod, nagyon tápláló, kalcium-, vas-, magnézium-, folsav-, A-, C-, K-vitamin-forrás.
Hogy a turmixban ne a retek picit csípős íze domináljon, banán, málna, eper, kókusz kerül mellé, de akár egy kevés mézzel is édesítheted, ha szeretnéd.
Zsírégető turmix retekből
Hozzávalók 4 pohárhoz
- 1 csomó retek
- 4 darab reteklevél
- 1 darab banán (érett)
- 70 gramm málna (friss vagy fagyasztott)
- 70 gramm eper (friss vagy fagyasztott)
- 500 ml kókuszital
- 1 csipet só
- opcionális méz
Elkészítés:
A retket és a levelét mossuk meg alaposan, vágjuk kisebb darabokra. Tegyük őket egy turmixgépbe a kókuszitallal együtt, pürésítsük.
Adjuk hozzá a málnát, epret, banánt, pürésítsük le azzal együtt is. Adjunk hozzá egy csipet sót és ízlés szerint mézet. Turmixoljunk rajta még egyet, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images