
4 környezetbarát élelmiszer-csomagolás: azt is mutatjuk, hogy miket kerülj

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog

Gombás bundában sült csirkemell: egyszerű, de különleges ebéd
A világszerte előállított műanyag kb. 60%-át élelmiszer-csomagolásra használják: tudatos vásárlással és alternatív csomagolóanyagok választásával te is sokat tehetsz a környezetedért és saját egészségedért.
A nem lebomló műanyagnak rengeteg negatív környezeti hatása ismert, és az emberi egészségre nézve is rendkívül káros.
A műanyag szemét soha nem látott méreteket ölt, és úgy az óceánokat, mint a szárazföldet beszennyezi. A belőlük lebomló mikro- és nanoműanyag már az állatok és az emberek szervezetében is megtalálható, ahogy a méreganyagok is, amelyek a csomagolásokból kerülnek az ételbe.
A műanyaggyártás drasztikus csökkentése, az újrahasznosítás és a fenntarthatóbb élelmiszer-csomagolások elterjedése sokat segíthet a fent említett problémás helyzeteken. Az alábbiakban 4 környezetbarát élelmiszer-csomagolást is mutatunk, és ha ezeket használod, biztos lehetsz abban, hogy a Földnek és a szervezetednek is jót teszel.

Üvegtároló
Az üvegedény az egyik legsokoldalúbb alternatívája a műanyagnak, és könnyen beépíthető a mindennapokba. Újrahasználható, újrahasznosítható, tartós és még tisztítani is nagyon egyszerű. Elérhető többek között éthordók, ivókulacsok, konyhai tárolók formájában. Mivel nem karcolódik, nem színeződik el, és nem szívja magába a benne tárolt ételek szagát, 3 és félszer hosszabb ideig használható, mint egy műanyag edény.
Rozsdamentes acél
A rozsdamentes acélból készült háztartási eszközök tartósak, újrahasználhatók, újrahasznosíthatók, és tökéletes választások konyhai alapanyagok tárolására. Elérhetők rozsdamentes acélkulacsok és éthordók is, és mivel ez az anyag ellenállóbb az üvegnél, túrázáshoz, sporthoz praktikusabb választás lehet.

Rizshéj eszközök
A rizshéj a rizstermesztés mellékterméke, így a belőle készülő eszközök olcsón előállíthatók. A rizshéj tárgyak hatalmas előnye, hogy sokáig használhatók, törésbiztosak és biológiailag lebomlók. Egyszerűen hozzáadhatod őket a komposzthoz, és visszatérnek a természetbe. Elérhető pikniktányérok, evőeszközök, bögrék, tálalóedények, éthordók formájában.
Bambusz
A bambusz egy könnyen lebomló, természetes anyag, amely rendkívül ellenálló faanyag révén tartós, így számos konyhai eszköz és tárolóedény alapanyaga lehet. Bár a folyadékok és nedves élelmiszerek tárolására nem alkalmas, de szuperül használható üveg éthordók vagy konyhai tárolóedények fedeleként, kenyértárolóként, kínálótálként. Mivel az egyszer használatos műanyag evőeszközöket is jól helyettesíti, ezért kerti sütésekhez, piknikekhez is remek választás.

Ahhoz viszont, hogy igazán környezet- és egészségtudatos legyél, nem elég a fenti alapanyagokat előnyben részesíteni. Fontos, hogy kerüld az olyan, petróleumalapú műanyagokat, amelyek egyszer használatosak (szívószálak, vizespalackok, szatyrok, tányérok és evőeszközök), BPA-tartalmúak vagy éttermi, gyorsbüfés eldobható éthordók.
Fotók: Getty Images