Így kell megpucolni az avokádót: a magját se dobd a kukába

acover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az avokádó a mexikói konyha kedvelt alapanyaga, de itthon is egyre népszerűbb, érdemes felfedezni, hisz egészséges és nagyon finom.

Sokan nem is gondolnák, hogy az avokádó mennyire tápláló, vitaminokban gazdag, magas fehérjetartalommal bír és telítetlen zsírokban is bővelkedik, melyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.

Az avokádót nyersen szokás fogyasztani, főve keserű az íze. Míg a legtöbb gyümölcsnek érés során nő a cukortartalma, az avokádóé csökken. Sokféleképpen lehet elkészíteni, isteni krémek készülhetnek belőle, amelyek ízesítésével megéri kísérletezni. Ha vékonyan szeletelve, sóval, borssal meghintve tálalod, akkor is isteni, de salátákba keverve és zöld turmixban is ki lehet próbálni.

act1

Tárolásnál erre figyelj

Ha a megvásárolt avokádó éretlen, nyugodtan hagyd szobahőmérsékleten, néhány nap alatt megpuhul. Az érettet hűtőben tárold. Utóbbi tapintásra olyan, mint a barack, ha azonban túlzottan puha részeket is érzel rajta, azokat vágd le, csak utána tedd a hidegbe.

Így vágd fel

Mielőtt hozzájutnál a gyümölcs húsához, fel kell vágnod az érett avokádót. Először is mosd meg az avokádót, majd töröld szárazra, utána egy nagy, éles késsel hosszában kezdd el félbevágni a mag mentén. Körbevágás után egyszerűen ketté tudod szedni a gyümölcsöt. Az avokádó egyik felében lesz a mag: fogd meg a késed, egyszerűen vágd bele, majd fordítsd el, így könnyedén kiveheted a belőle.

act3

Mivel a héjára nincs szükség, két dolgot tehetsz. Vagy egy kanál segítségével vájd ki a gyümölcs húsát, vagy előbb késsel kockázd fel, utána kanalazd ki. A kivájt húst mindig forgasd egybe citromlével, mert pont olyan gyorsan barnul, mint az alma, így elkerülheted a kellemetlenséget.

Mi legyen a magjával?

Az avokádó magja akár tojásméretű is lehet, kozmetikai termékeket és hidegen sajtolt olajat készítenek belőle. Otthoni körülmények között is felhasználható, úgyhogy ne dobd a kukába. A gyümölcsből kiszedett magot mosd meg, majd állítsd úgy, hogy a csúcsosabb vége nézzen felfelé. Szúrj a felső harmadába 3 fogpiszkálót, utána ültesd egy pohár fölé, a pálcikák megtartják majd. Langyos vízzel töltsd meg a poharat, de ne lepje el teljesen a magot, a fogpiszkálókig érjen a folyadék. Pár hónap múlva megváltozik a mag külseje, hajtást hoz, ültetésre alkalmas lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon