Így tárold helyesen a borokat: felbontás után is elállnak

bortarolas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A borok megfelelő tárolása mindig nagy dilemma elé állítja az embert. Éppen ezért csokorba szedtük, hogy hogyan is kell szakszerűen tárolni a különböző borokat.

Nyáron, egy nagyobb családi összejövetelkor, amikor a fröccs és a jóféle vörösbor is csak úgy itatja magát a kellemes fogások mellé, nem sokat kell azon merengenünk, hogy állítva, fektetve, dugóval, kupakkal, hány fokon és hol is tároljuk el a borokat megfelelően.

Ősszel azonban, amikor kezdődik a szüret, és egymást érik a borkóstolók, érdemes sorba venni, hogy akár az újborokat, akár a megbontott palackokat hogyan tárolhatjuk el úgy, hogy az még akár hetekig vagy hónapokig is megőrizze palackozott minőségét. 

A napfény ereje

Az egyik legérdekesebb és egyben legambivalensebb szempont a boroknál a napfény. Ez ugyanis, míg a szőlő növekedésének és érésének folyamatában az egyik legelengedhetetlenebb elem, addig egy kész, lepalackozott bor esetében a napfénynek való kitettség könnyedén jelentheti annak a halálát is. 

bortarolas

A bor ugyanis a palackban még tovább érik, itt azonban már a közvetlen napsugárzás és a hő, amit ezáltal kap és elnyel az üveg, nem elősegíti az érési folyamatokat, hanem öregíti a bort. Sőt, még rosszabb, ha a palack nem volt 100%-ban steril, amikor lepalackozták benne a bort, ekkor ugyanis a benne maradó mikrobák seperc alatt elszaporodnak, és a bor szó szerint megdöglik. 

A palack fekvése

Nemcsak a szőlőnek fontos, hogy a tőke napfényes fekvésű dombokon érjen be, hanem a palacknak is. Utóbbi esetében persze nem a napfényes dűlők a cél, hanem a megfelelő polc, tároló, pince vagy hűtő, a lehető legsötétebb helyen. 

Azt biztosan mindenki hallotta már, hogy a bort fektetve kell tárolni. Arról azonban ritkán esik szó, hogy ez miért fontos? 

bortarolas

A palack elfektetése, főleg, ha még bontatlan borról van szó, azért elsődleges, mert így megakadályozható, hogy a klasszikus, parafa dugós bor dugója kiszáradjon, a bor pedig ezáltal oxidálódjon. Mivel a szilikondugó és a csavaros kupak esetében a rosszul záródás eléggé ritka jelenség, így utóbbiaknál ez az ökölszabály elhanyagolható. Ezeknél ugyanis a légmentes palackzár lényegesen könnyebben teljesíti a hozzáfűzött reményeket, mint egy klasszikus, parafa dugós bor esetében. 

Hőmérséklet

A borok tárolásának három ellensége van, amelyek minden mással szemben prioritást élveznek. A hőmérséklet, a már említett fény és oxigén. Hőmérséklet tekintetében nem ok nélkül tárolják a borászok a bort pincékben, a borbárok és éttermek pedig borhűtőben. 

A bor tárolási hőfoka, amennyiben azt sokáig szeretnéd megőrizni bontatlanul, a tévhittel ellentétben, nem feltétlenül a szobahőmérséklet. Utóbbi ugyanis nemcsak a felszolgáláshoz meleg, de ha hosszabb ideig tárolod így, a bor a hőmérséklet hatására megöregszik. Ha pedig eléri élete végét már a palackban, az a felbontást követően sem ígér nekünk kellemes meglepetéseket. 

Nem ritka a bor megromlása sem ilyenkor, sőt, ha túl magas hőmérsékleten pihen, megnőhet benne az alkoholtartalom, ami által elecetesedik. A megfelelő tárolási hely tehát egy borhűtő lenne, de természetesen, ha erre nincs lehetőség, és borospince sincs a ház alatt, nem kell megijedni, erre is van megoldás. A szobahőmérsékletű bortárolás abban az esetben lehetséges, ha azt egy sötét sarokban vagy szekrényben, esetleg kamrában teszed, ahol nem éri közvetlen napfény, és a földhöz legközelebb tudod elhelyezni. Máskülönben, ha a hőmérséklet 23 fok fölé kúszik, úgy a bor minőségromlásának kockázata is megnő. 

bortarolas

Ezzel szemben a felnyitott bor tárolása már teljesen más tészta. Az ugyanis semmi szín alatt nem tárolható szobahőn, vagyis hűtőben a helye, ha csak nem fogyasztod el az egész palackot még aznap.

Az újabb csavar itt következik, ugyanis a hűtő típusa sem mindegy, hogy milyen. Ha szimpla, háztartásokban használt hűtőben képzeled el a parafa dugós, különleges alkalomra tartogatott bor tárolását hónapokon vagy akár éveken keresztül, nagyon rossz úton jársz. Az ilyen jellegű hűtőkben ugyanis a közegként használt gázok kiszáríthatják a dugót és ezzel együtt a bort is. 

Mi a jó közeg és hőmérséklet a bor ideális tárolására?

Nos, elsősorban a borhűtők azok, amelyekkel nem lehet mellényúlni, azok ugyanis olyan kialakítással készülnek és olyan hőmérséklet-szabályozó rendszerrel, amit kifejezetten a borok tárolására fejlesztettek ki.

borhuto

A bornak sötét, napfénytől védett helyre, állandó, 23 fok alatti hőmérsékletre és fektetve tárolásra van szüksége ahhoz, hogy sokáig megőrizze eredeti ízét.

Ha már a számok is szóba kerültek, lássuk, hogy mely nedűt milyen hőfokon érdemes tárolni: habzóborok és gyöngyözőek, illetve pezsgők esetében a 4-6 °C-os tárolást javasoljuk; fehérborok és rozéborok tárolására a 10-12 °C-ot ajánljuk, míg a vörösborok esetében a 14-16 °C fok az, ami igazán jólesik majd a boroknak. 

A jéggel teli tál, mint úri huncutság?

Sokszor látunk filmekben olyat, hogy egy elegáns étteremben a pincér jéggel teli vázában hozza ki a bort vagy a pezsgőt. Nos ez nem csak holmi elegancia, ennek ugyanis komoly funkciója is van. Hogy a pincér ne rohangáljon egy palack rendelése esetén oda-vissza az asztal és a hűtő között, a jéggel teli tál az, ami áthidalja ezt a problémát. Így a bor és a pezsgő is az asztalon maradhat, kézközelben, megőrizve kellemes hőmérsékletét.

bortarolas

A bornyitás rituáléja

A borokat felbontás előtt érdemes mindig egy kicsit a hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten pihentetni. 15-20 perc már elegendő ahhoz, hogy még ne legyen szobahőmérsékletű, de túl hideg sem.

Ezenkívül fontos a bor szellőztetése is, főként vörösborok esetében, hiszen így tudnak igazán érvényesülni benne az ízek, így fogod azt érezni, amit a borász is érzett, amikor palackozásra bocsátotta az adott szüretből készült borait. Ehhez találták ki a dekantálót, amelyben a bor pontosan azt a szellősséget kapja meg, amire fogyasztás előtt szüksége van.

bortarolas

Hol ne tároljuk soha a bort?

Azt már mindenki tudja, hogy hol tárolható a bor szakszerűen, azonban érdemes néhány olyan helyet is megemlíteni, ahol biztosan nem jó ötlet elmerengeni azon, hogy milyen jó helye is lenne ott egy palack St. Andrea Bikavérnek vagy Gere Kopárnak. A teraszon, az autó csomagtartójában nyáron, az ablakban, a kollégium párkányában vagy az udvaron elásva.  

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük