
Hogyan kell csirkecombot vasalni? Különleges trükk a ropogós külsejű filéhez

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A csirkecombfilé az egyik leghálásabb húsféle, ettől a technikától nagyon ropogós lesz kívül, de szaftos marad a belseje.
Nincs nagyobb kincs egy hentesnél, aki különösebb vonakodás nélkül hajlandó csirkecombot filézni. Minden, amit amúgy csirkemellből készítenénk, sokkal finomabb lesz combból, de nem mindig kell a csont is.
A legkedvesebb hentesek nem csak a combot filézik le nekünk szépen, sőt, nem csak azt kérdik meg, kérjük-e a bőrét vagy sem, de még a csontokat is odaadják nekünk külön, hogy aztán alaplevet főzhessünk belőlük.
Védelem nélkül
Mivel azonban a csirkecombot megfosztjuk a bőrétől és a csontjaitól, egy csapásra védtelenné válik. Na, azért annyira mégsem, mint egy mell, de így is sokkal nagyobb lesz a kiszáradás veszélye, mint mikor még egészben volt, minden alkatrészével együtt.
Sütőben sütéskor van különösen nagy veszélyeknek kitéve, ragukban, pörköltökben, currykben viszont minden alkalommal tökéletesen működik. De mit tegyünk, ha nem egyenletesen puha állag a cél, hanem egy steakszerű, kívül ropogós, belül szaftos végeredményre vágyunk?

A kétedényes trükk
Nemcsak azért szeretjük ezt a trükköt, mert egészen különleges állagot kap tőle a hús, hanem azért is, mert nagyon gyorsan elkészül. A módszerhez először is kell két külön serpenyő, de az egyik lehet akár egy súlyosabb lábos is, különösen jó, ha nehéz, például vaslábos az, amit a vasaláshoz használunk. Fontos, hogy a másik edény alját nagyon alaposan tisztítsuk meg, ugyanis ez a része fog érintkezni közvetlenül a hússal. A csirkecombfiléket megfoszthatjuk a bőrétől, de akár rajta is hagyhatjuk, úgy még jobb lesz.
A módszer
Egy serpenyőt nagyon forróra felhevítünk, miközben egy másik edényt is egy külön lángon jó melegre felforrósítunk.
A csirkecombokat fűszerezzük, és egy kevés zsiradékon elkezdjük nagy lángon pirítani a serpenyőben. Ekkor jön a vasalás: a másik felforrósított edényt egyszerűen ráültetjük a serpenyőben piruló húsokra, és a legalacsonyabb fokozatra mérsékeljük a lángot.
Így sütjük a húsokat egészen addig, míg kívülről aranybarnák nem lesznek. Elég nekik néhány perc, nehogy kiszáradjon a belsejük.
Fotó: Ács Bori/Sóbors