7 dekorációs ötlet olvasztott csokiból: csodálatos desszertek készíthetők

csokidíszcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lenyűgöző csokoládédíszeket készíthetünk olvasztott csokiból, ráadásul alig van hozzájuk szükség valamire, maximum egy lufit vagy egy buborékfóliát kell előkészítenünk.

Annyiféle jópofa ötlet és kreatív megvalósítás kering az interneten, legyen szó konyhai praktikákról, vagy akár - jelen esetben - könnyen elkészíthető dekorációs elemekről. 

Olvasztott csokoládéból nagyon ötletes díszítőelemeket készíthetünk elképesztően egyszerűen és gyorsan, ráadásul csak hétköznapi eszközökre van hozzájuk szükség. A csokoládé szakszerű megolvasztásáról és temperálásáról itt olvashattok, utóbbira azért van szükség, hogy a csokoládé fényes legyen és biztosan ne törjön el. 

Sütőpapír

Vegyünk elő egy darab sütőpapírt. Ha van választott mintánk, akár egy könyvből, akkor arra helyezzük a sütőpapírt, át fog ütni rajta a minta körvonala. Az olvasztott csokoládét töltsük habzsákba, majd rajzoljuk vele körbe a mintát. A sütőpapírt tegyük hűtőbe negyed órára, majd szépen válasszuk le róla a mintát, és már szúrhatjuk is a torta vagy muffin tetejére. 

Menta

Készítsünk elő megmosott, szép, viszonylag nagyobb mentaleveleket. Kenjük a levelekre az olvasztott csokoládét, majd tegyük őket hűtőbe. Ha megszilárdult a csoki, szépen lejön majd a levélről, a formája is gyönyörű lesz, sőt, még a levél erezetét is megőrzi.

Lufi

Talán ezt a trükköt ismeritek a legtöbben: annyi a titka, hogy egy lufit fel kell fújni - de csak egészen kicsire -, majd körülbelül a feléig olvasztott csokoládéba mártani. Utána hűtőbe kell tenni a lufikat, majd ha megszilárdult a csoki, kiszúrni a lufit, és készen is van a csokikehely. Ha talpat is készítenénk neki, akkor rajzoljunk teli köröket az olvasztott csokoládéból egy sütőpapírra, erre helyezzük a csokiba mártott lufit, és fagyasszuk őket össze. Így nem fog eldőlni a kehely, stabilan fog állni.

Buborékfólia

Ha torta köré szeretnénk dekorációt, vágjunk le buborékfóliából egy olyan vastag és olyan hosszú csíkot, amivel körbe lehet tekerni a süteményünket. A buborékfóliacsíkra kenjük rá az olvasztott, temperált csokoládét egy szilikon ecset segítségével úgy, hogy mindenhol szépen befedje a fóliát, a lukakba is menjen belőle. Tegyük a csíkot a torta köré, majd tegyük legalább 1 órára a hűtőbe. Utána a fóliát könnyedén le tudjuk húzni, a pöttyös csokoládé viszont a tortán marad.

Szilikon muffinforma

Ezzel a technikával is csokikelyhet készíthetünk. Olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét, majd öntsük bele a szilikonformákba. Ha teli vannak a formák, fordítsuk fejjel lefelé őket, hogy a felesleges csoki kifolyjon a formából és csak a "keret" maradjon. Nem baj, ha nem lesz olyan vékony a kehely, mint a lufis megoldással, sőt, előnyös is lehet a vastagabb csokiréteg. Tegyük hűtőbe a formákat, majd óvatosan nyomkodjuk ki belőlük a csokoládét. Tejszínhabbal, gyümölcsökkel megtöltve kínáljuk.

Ételszínezék

Az olvasztott, temperált csokoládé felét öntsük ki egy munkafelületre, ez lehet akár egy műanyag tálca is. Vékonyan kenjük el rajta. Az olvasztott csokoládé másik felét színezzük be ételfestékkel, és tegyünk belőle kisebb adagokat az elkent csokira, majd egy hurkapálca segítségével keverjük őket össze, hogy márványos mintát kapjunk. Ha szeretnénk, szórhatunk a tetejére darált magvakat, kókuszreszeléket is. Tegyük egy órára a hűtőbe a mintás csokoládét, majd törjünk belőle tetszőleges darabokat, és tűzzük a cupcake-k tetejére.

Nagyra fújt lufi

Az előző lufis technikához hasonlóan működik ez is, annyi különbséggel, hogy a lufit itt nagyobbra kell fújni és szinte teljesen bele kell mártani a csokiba, hogy éppen csak egy kis rész - ahol meg van kötve és körülötte pár centiméter - maradjon csoki nélkül. Ha a csokoládé megszilárdult, szúrjuk ki a lufit. Tegyünk a tányér közepére egy szelet sütit, muffint, fagyit, amit szeretnénk, majd helyezzük rá a csokigömböt a lyukas felével. A vendégünk csak akkor látja meg, mit rejt a gömb, ha leönti azt valamilyen forró öntettel és elolvad a csoki. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük