Cukor helyett: így édesíts datolyával - Senki észre sem veszi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A cukrot mindenki próbálja kerülni, de az édesítőszerek nem mindig jelentenek tökéletes alternatívát. Különösen igaz ez akkor, ha gyerekeknek sütünk, akiknek nem biztos, hogy jót tesznek a különböző cukorpótlók. Egy ideje természetes alapanyagokkal próbálom megoldani a cukor helyettesítését, és ebből a célból a datolya használata vált be a legjobban.
A datolya egészséges
A datolya amellett, hogy elképesztően töményen édes, rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne. Sok káliumot, kálciumot, magnéziumot , továbbá A- B6 - és K-vitamint tartalmaz. Nagyon sok benne a szénhidrát, viszont magas a rosttartalma is, így a benne lévő cukrok, melyek fruktóz, szukróz és glükóz formájában vannak jelen, lassabban szívódnak fel belőle, így nem dobják meg annyira hirtelen a vércukor szintet.
Így működik süteményben
Édesítés céljából csak a puha, szaftos datolyák működnek, amelyek keleti élelmiszerboltokban, piacokon kaphatók. Száraz datolyával nem érdemes próbálkozni, sosem lehet annyira felpuhítani, hogy egyenletesen el tudjuk keverni a süteményben. Ha sütéshez használom, előbb kimagozom, majd beáztatom, és aprítógépben leturmixolom a datolyát, arra pedig figyelek, hogy beleszámítsam az adott sütemény nedvességtartalmába.
Tökéletesen működik muffinoknál és más, egyszerű, kevert tésztás süteményeknél, de krémek, pudingok édesítésére is kiváló, kalácsok töltelékében is működik például mák édesítésére. Turmixba, müzlibe, granolába is jól illik. Müzliszeletek, energiagolyók alapja lehet, ezekben az esetekben összekötőként is funkcionál, ragacsos állaga segít egyben tartani a masszát, melyekből készülnek.
Mazsola is
Más aszalt gyümölcsök is használhatóak erre a célra, különösen a mazsola és az aszalt szilva. Ezeknek a gyümölcsöknek a használatakor azonban érdemes észben tartani, hogy kevésbé fognak áztatáskor felpuhulni, mint a datolya, nem lehet őket annyira sima masszává turmixolni, és az ízük sem olyan semlegesen édes, tehát nyomot fog hagyni a sütemény összízhatásán.
Persze azért nem érdemes azt gondolni, hogy a datolya diétás megoldást nyújt: nagyon magas az energiatartalma, de a cukorral ellentétben úgy édesít, hogy közben táplál is, és ez nagy előny.