Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

eper-frissen-tartasa
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs is annál jobb, mint a frissen megvásárolt epret elmajszolni, azonban a frissessége gyorsan és könnyedén elillanhat, ha nem tudjuk, hogyan tároljuk azt megfelelően.

Az eper frissességének első szabálya, hogy mosatlanul tedd be a hűtőbe, így akár 5 napig is friss marad. Igen ám, de sok minden közbeszólhat, van pár dolog, amire érdemes még odafigyelned!

Így őrizd meg az eper frissességét

Mint azt fentebb már írtam, van pár apró lépés, amikre érdemes odafigyelned.

Először is az epret mindig válogasd át, és a romlott, puha vagy esetleg már penészes szemeket vedd ki, mivel ezek mind olyan tényezők, amelyek tönkretehetik a többi ép eperszemet. 

eper-frissen-tartasa

Fogyasztásig mindig hagyd rajta a szárát és a leveleit, mert ha ezeket eltávolítod, szintén a romlás folyamatát gyorsíthatod fel.

Tartsd szárazon!

Az epret mindig csak közvetlenül azelőtt mosd meg, hogy azt meg is ennéd, mert a nedvesség elősegíti a penészesedést.

Ne zsúfold!

Ahogyan neked sem tesz jót, ha heringmód préselődsz a buszon a többiekkel, épp úgy nem tesz jót ez az epernek sem. Éppen ezért próbáld meg mindig egy rétegben, egymás mellett, kiterítve tárolni, ezzel elkerülve, hogy összenyomódhassanak a szemek, ami által a penészedésnek nyitsz csak autópályát.

Az eperszemeket terítsd szét egy rétegben, ne zsúfold össze őket.

Tárolási tippek

Többen is esküsznek az ecetes áztatásra, ez a módszer azonban csak akkor működőképes, ha az epreket teljesen megszárítod utána.

Ehelyett inkább tedd az átválogatott epret papírtörlővel bélelt, légáteresztő dobozba vagy tálba, és már mehet is be a hűtő zöldségesfiókjába. Fontos, hogy sose csomagold légmentesen záródó edénybe, mert így a dobozban lévő nedvesség szintén csak a penészedéshez fog hozzájárulni.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon