
Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele
Ropogós

Pihe-puha zebramuffin: joghurtos kevert tészta az alap

Házi fokhagymás chiliszósz: a grillszezon kötelező kísérője

Kiadós, ízletes csirkés krumplileves: tejszíntől krémes

Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

Aranybarnára sült, parmezános csirkeszárny: kezdők is elkészíthetik
Nincs is annál jobb, mint a frissen megvásárolt epret elmajszolni, azonban a frissessége gyorsan és könnyedén elillanhat, ha nem tudjuk, hogyan tároljuk azt megfelelően.
Az eper frissességének első szabálya, hogy mosatlanul tedd be a hűtőbe, így akár 5 napig is friss marad. Igen ám, de sok minden közbeszólhat, van pár dolog, amire érdemes még odafigyelned!
Így őrizd meg az eper frissességét
Mint azt fentebb már írtam, van pár apró lépés, amikre érdemes odafigyelned.
Először is az epret mindig válogasd át, és a romlott, puha vagy esetleg már penészes szemeket vedd ki, mivel ezek mind olyan tényezők, amelyek tönkretehetik a többi ép eperszemet.
Fogyasztásig mindig hagyd rajta a szárát és a leveleit, mert ha ezeket eltávolítod, szintén a romlás folyamatát gyorsíthatod fel.
Tartsd szárazon!
Az epret mindig csak közvetlenül azelőtt mosd meg, hogy azt meg is ennéd, mert a nedvesség elősegíti a penészesedést.
Ne zsúfold!
Ahogyan neked sem tesz jót, ha heringmód préselődsz a buszon a többiekkel, épp úgy nem tesz jót ez az epernek sem. Éppen ezért próbáld meg mindig egy rétegben, egymás mellett, kiterítve tárolni, ezzel elkerülve, hogy összenyomódhassanak a szemek, ami által a penészedésnek nyitsz csak autópályát.

Tárolási tippek
Többen is esküsznek az ecetes áztatásra, ez a módszer azonban csak akkor működőképes, ha az epreket teljesen megszárítod utána.
Ehelyett inkább tedd az átválogatott epret papírtörlővel bélelt, légáteresztő dobozba vagy tálba, és már mehet is be a hűtő zöldségesfiókjába. Fontos, hogy sose csomagold légmentesen záródó edénybe, mert így a dobozban lévő nedvesség szintén csak a penészedéshez fog hozzájárulni.
Fotó forrása: Getty Images