3 egyszerű praktika az eper tartósítására: szárítva, fagyasztva, kandírozva is elteheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bogyós gyümölcsök közül az eper a legnépszerűbb, melyet nem csak magában öröm falatozni, nagyon változatosan használható fel, már csak ezért is érdemes konzerválni, így télen is élvezheted a gyümölcs zamatát.
Az édes illatú piros gyümölcs egyszerűen ellenállhatatlan, amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges, bővelkedik vitaminokban és antioxidánsokban.
Az eper kiváló C-vitamin-forrás, kalóriaszegény gyümölcs, mely rendkívül érzékeny, még a vásárlás napján ajánlott elfogyasztani, hűtőben 2-3 napig tárolható. A gyümölcs vásárlásánál ajánlott közepes, nagyobb méretű szemeket választani, melyek szép érett, sötétpiros színűek. Az eper szedés után nem érik tovább, ezért kerüld az apró, fakó szemeket. A sárgás, zöldes színűeket se vidd haza, ezek savanyúak és nem túl jó minőségűek. Ha penészt látsz rajta, felejtős a bogyós gyümölcs.
A nyár egyet jelent a befőzéssel, ilyenkor érdemes a jó idő kincseit valamilyen formában megőrizni, majd elővenni a borúsabb, hidegebb napokon és élvezni édes zamatukat. Az eper érzékeny, nem egyszerű a tárolása, de több módon is konzerválható, így egész évben élvezhető, rengeteg finomság készülhet belőle.
A leggyakrabban szörp, lekvár, kompót vagy szirup formájában kerül a kamra polcára, pedig más formában is el lehet tenni a bogyós gyümölcsöt. Az eper tartósítására mutatunk most 3 lehetőséget, ha a nagyi módszerei helyett kipróbálnál valami újat.
Fagyasztva
A hibernált eper egész évben a rendelkezésedre áll, a legjobb, ha süteményekben használod az így eltett gyümölcsöt. Mielőtt azonban jégre kerülne, nagyon alaposan mosd meg, majd csepegtesd le. Az epret teljesen száraz állapotában sorakoztasd egy sütőpapírral bélelt tálcára, húzz rá egy zacskót, majd így tedd a fagyasztóba 2-3 órára. Amikor az eper megfagyott, a tálcáról pakold át zacskóba vagy dobozba, úgy tárold tovább a mélyhűtőben a gyümölcsöt.
Szárítva
A szárított eper remek nassolnivaló, de nemcsak magában élvezet így fogyasztani, hanem a reggeli joghurtot, tejberizst vagy zabkását is izgalmassá teheted vele, és még süteményekbe csempészve is hasznát veheted. A bogyós gyümölcs szárítása egyszerűen történik: a megmosott, teljesen lecsepegtetett epret szeleteld fel, majd a szeleteket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told 100 fokra előmelegített sütőbe, így száríthatod a gyümölcsöt 3-4 órán keresztül. Az idő felénél fordítsd meg az epret, majd miután elkészült, várd meg, hogy teljesen kihűljön. A szárított epret légmentesen csomagold el, így 3 hónapig tárolhatod.
Kandírozva
Az ínycsiklandó finomságot nem csak készen vásárolhatod meg, házilag is el tudod készíteni. A kandírozott eper magában is remek csemege, de desszerteket is feldobhatsz vele. Az elkészítése a következő módon történik: egy nagy lábasba tegyél vizet (1 l), keverd hozzá a cukrot (600-800 g), majd kezdd el melegíteni. Amikor elkezd főni a lé, akkor tedd bele a megmosott, lecsepegtetett epret (1 kg) és főzd 20 percig. Utána szűrd le és ültesd az epret sütőpapírral bélelt tepsire, majd told 180 fokosra előmelegített sütőbe. Szárítsd 30-35 percig, majd a rugalmas eperszemeket rakd csatos üvegbe.
Fotók: Getty Images