Fokhagymapucolás gyorsan: több trükk is van rá, de melyik működik leginkább?

fokhagymacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokak rémálma a fokhagymapucolás, de én speciel imádom csinálni: ha megvan hozzá a megfelelő technika, nagyon gyorsan lehet vele haladni.

Számtalan ötlet kering az interneten, hogy hogyan lehet megpucolni a fokhagymát gyorsan és szakszerűen. Én ebből nem egyet próbáltam már, és bár a többség működő trükk, azért nem mindegyik szedi le a héjat maradéktalanul.

Vannak gyorsabb, lassabb, precízebb, elnagyoltabb, egyesével és nagy adagokban történő pucolási technikák, most ezeket vesszük sorra. Leírom az egyéni véleményemet és tapasztalataimat is, de érdemes őket kipróbálni otthon. Ha az a célunk, hogy ne legyen ragacsos vagy intenzív szagú a kezünk, akkor lehet, hogy más módszerek lesznek a kedvenceink. 

Egész fej megpucolása

A videók szerint először is hatalmas erőből, tenyérrel rá kell ütni a fokhagymafejre, amely így darabjaira hullik szét. Utána a gerezdeket bele kell tenni egy fém tálba, majd arra ráfordítani egy ugyanakkora tálat, hogy jól fedjék egymást. Innentől kezdődhet a rázás teljes erőből kb. 10-20 másodpercig, és voilá, készen is vannak a pucér fokhagymagerezdek. 

Ezt a módszert már próbáltam, de azért nem egészen így. Nem vagyok gyenge, de azért akkorát nem tudok rácsapni egy fej fokhagymára, hogy ne is fájjon és még szét is essen, úgyhogy gyorsan gerezdekre szedtem, így se volt sokkal több idő. Én nem tálak közé, hanem befőttesüvegbe tettem a gerezdeket, majd ráztam, ameddig bírtam. Tényleg sok héj lejött a gerezdekről, de azért nem volt maradéktalan a végeredmény, kellett még kicsit finomítani rajta, de lehet, hogy egyszerűen több erőt igényelt volna ez a technika.

A módszer tehát működő, és ha sok-sok fej fokhagymára van szükségünk, valószínűleg hálás megoldás, de nekem nem ez nyerte el leginkább a tetszésemet.

Mikrós módszer

Tegyünk be a mikróba egy fej fokhagymát 20 másodpercre, várjuk meg, míg hűl picit, majd könnyedén le tudjuk húzni a héjat a gerezdekről. Hátránya, hogy kap egy kis hőkezelést a fokhagyma, kicsit megfő, persze attól függ, hogy ez probléma-e, hogy mihez szeretnénk felhasználni. A módszer összességében azonban nem sokkal gyorsabb, mintha simán megpucolnánk a fokhagymát, úgyhogy nem biztos, hogy megéri. 

Vízbeáztatós módszer

Hasonló módszer, mikor meleg vízbe kell áztatni a gerezdeket 10 percre, közben párszor megkeverni, a folyamat végén se perc alatt lejön a héjuk. Hátránya, hogy hosszú a várakozási idő, illetve csúszós lesz a fokhagyma felülete, így nehezebb vele dolgozni. Előnye viszont, hogy nem ragad majd a kezünk és épen maradnak a gerezdek. Mindenki döntse el, hogy tetszik-e neki a módszer, nekem nem lett a kedvencem, mert eléggé időigényes, és általában nincs szükségem annyi fokhagymára, hogy megérje ezt a technikát használni. 

Késnyomós

Bevallom, nekem ez a kedvencem, bár lehet, hogy időigényesebb, mint a többi, mégis ez a leghatásosabb, és ha nem ipari mennyiségű fokhagymára van szükségünk, akkor ezzel is gyorsan végzünk. A fokhagymagerezdeket tegyük egy vágódeszkára, majd nyomjunk rájuk egy széles pengéjű kést. A fokhagyma külső burka így megreped és könnyen eltávolítható lesz, igaz, manuálisan kell róla leszedni. A gerezdek nem őrzik meg teljesen a formájukat, de ez a legtöbb receptnél lényegtelen. 

Szilikon fokhagymapucoló

Hasonló módszer a késeshez, de szükség van hozzá egy plusz eszköz beszerzésére. A szilikon csőbe kell helyezni a fokhagymagerezdet, majd a tenyerünket rányomva előre-hátra mozgatni azt. A mozgatás, nyomás és a súrlódás hatására lejön róla a héj. Ezt a módszert is próbáltam már és szerettem is, viszont talán még a késesnél is több időt vesz igénybe.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük