Megfonnyadt a saláta vagy a zöldség? Ezekkel a módszerekkel éleszthetjük újjá
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pofonegyszerű, ropogós rozmaringos keksz: tökéletes nasi az esti filmhez
Csodaszép kakaós piskótatekercs: krémes, mascarponés töltelék kerül bele
Sűrű, szaftos gombacurry: ínycsiklandó indiai fogás egyszerűen
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
A nagy hétvégi bevásárlás során előfordul, hogy több zöldség landol a kosarunkban, mint amennyit el tudunk fogyasztani vagy fel tudunk dolgozni.
A salátákat és egyéb zöldeket érdemes a vásárlás napján vagy maximum egy-két nappal utána feldolgozni és megenni, mert utána látványos minőségromlásnak, vagyis fonnyadásnak indulnak. Azért, hogy kicsit növeljük az eltarthatóságukat, érdemes már a vásárlás során néhány dologra odafigyelni.
Tippek
Vásárlás után a zöldség zöldjét szedjük le, mert az kiszippantja a vizet a terményből, így azok hamarabb fonnyadásnak indulnak.
Retek
A retket tároljuk hűtőszekrényben, ott elég magas a páratartalom. Előtte mossuk meg alaposan, csavarjuk nedves papírba, majd zacskóba, úgy tegyük a hűtőbe. A zacskó száját hagyjuk nyitva. Így akár egy hetet is kibír. Ha mégsem elég ropogós már a retkünk, akkor ne a gumóját, hanem a levelét tegyük vízbe, hogy visszanyerje roppanós állagát.
Saláta
A fejes saláta nagyon gyorsan megfonnyad, a jégsaláta viszont, ha hűtőben, becsomagolva tartjuk, majdnem egy hétig friss marad. Ha mégis összeesett a salátánk, ne dobjuk ki, tegyünk egy kanál citromlevet egy tál hideg vízbe, ebbe áztassuk bele, így újra friss és roppanós lesz. Ezután viszont már azonnal használjuk fel. Egy másik elmélet szerint burgonyaszeletekkel együtt kell a hideg vízbe tenni, hogy újra ropogós zöldet kapjunk.
Gyökérzöldségek
A többi gyökérzöldséget is meg lehet menteni, ha egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A fonnyadt zöldségnek az ecetes víz is jót tesz, áztassuk benne egy órát, hogy újra ropogós legyen. A zellert a salátához hasonlóan tegyük hideg vízbe, és tegyünk mellé néhány szelet nyers krumplit is.
A fonnyadt zöldeket főzés előtt 10 percig langyos, majd 10 percig hideg vízbe áztassuk, hogy visszanyerjék frissességüket. A fonnyadt leveleket, elszíneződéseket csípjük le, az ép leveleket alaposan mossuk meg, és nedves kendőbe csomagolva tegyük egy időre hűtőszekrénybe. A fonnyadt petrezselymet sem kell kidobni, csak tegyük forró vízbe felhasználás előtt. A puha paradicsomot tegyük hideg vízbe, hogy megkeményedjen és könnyebben tudjuk szeletelni. A megpuhult hagymát már csak úgy tudjuk megmenteni, hogy zsiradékon sóval megdinszteljük, majd üvegekben eltesszük a hűtőbe.
Fotó: Getty Images