Kevesebb kalóriával és olajszag nélkül készül a rántott hús is: a forró levegős sütő áldás lehet

ofcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett forró levegős fritőz, melyben olaj nélkül vagy csak minimális zsiradék hozzáadásával készülnek a frissensültek. Mi is kíváncsiak lettünk rá, miért veszi mindenki a multifunkcionális masinát?

Tavaly rengetegen adtak karácsonyi ajándéknak forró levegős sütőt, ami nem csoda, hisz tényleg nagyon vonzó konyhai eszközről van szó.

A frissensültek a legtöbb családban nagy népszerűségnek örvendenek, rántott hús vagy sült krumpli, ott a helyük a nagy lakomák asztalán, ám bármilyen ízletes finomságról is van szó, nem épp a legegészségesebbek. A frissensültek bő olajban fürdenek, sütés közben kapják meg csábító aranybarna, ropogós bundájukat, az olaj miatt azonban nem nevezhetők szív- és alakbarát ételeknek. Bármilyen csábító is a rántott falat, a horrorisztikusan emelkedő olajárak miatt elgondolkodik az ember, miként is tudna spórolni.

ofct3

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy sütés közben olyan probléma is felmerülhet, hogy felhabzik az olaj, abban pedig már nem tanácsos tovább sütni az alapanyagokat, jöhet a szűrés vagy a csere. A frissensültek ellen szól az is, hogy a sütésük közben olajszagban úszik a lakás, ráadásul balesetveszélyes is, könnyen megégetheti magát az ember. 

Ha szereted a rántott húst, de nem szeretnél olajban tocsogó ételt kínálni, és még pénzt is megtakarítanál, akkor bizony érdemes elgondolkodni a forró levegős fritőz beszerzésén.

ofct6

Vásárlásnál mérlegelj!

A konyhai eszköz több márkában, méretben és színben érhető el, árakban is változó, a legolcsóbb 19 000 forintba kerül, de találni a piacon olyat is, ami 60 000 forint felett kapható. Vásárlásnál több szempontot kell figyelembe venni. Először is a méretet, nem kis eszközről van szó, fontos, hogy legyen helye a konyhában, de nem muszáj a konyhapulton tárolnod, használat után várd meg, míg kihűl, takarítsd el és tedd a dobozába. A forró levegős fritőz akár kollégiumban is elfér, viheted magaddal a nyaralásra, lakóautóban is jó barátja lesz a hasát szeretőnek.

ofct1

Mit tud a csodamasina?

Fő erénye, hogy olajmentes sütést ígér, bár némelyik változat igényel egy minimális olajat. Az olaj nélküli fritőzben ropogós finomságok készülnek, tocsogó olaj helyett a forró levegő felel a meglepően ízletes, egészségesebb frissensültekért. A finom falatok sokkal gyorsabban kerülnek az asztalra.

Használati jótanács

Mielőtt kipróbálnád a gépet, mindig olvasd el a használati útmutatót. A kis könyvben jótanácsok ezreit kapod, például, milyen hőfokra állítsd a gépet, félidőnél fordíts, így egyenletesen tud megsülni a rántott hús vagy gomba.

ofct5

Mire lehet még használni?

Nem csak frissensültek készülhetnek a forró levegős sütőben, meglepően sokféle finomság kerülhet ki belőle. Az egyik legelképesztőbb, hogy még keménytojás is készülhet benne víz hozzáadása nélkül. Többféle sütemény, fánkok, keksz, és még az amerikaiak ikonikus grillsajtos szendvicse is kipróbálható a fritőzben. A forró levegős sütő ételek újramelegítésére is tökéletesen alkalmas, a másnapos rántott húst, rántott zöldségeket és sült krumplit tökéletes állagúra melegíti, senki nem mondaná meg, hogy nem friss falat került a tányérjára.

A gépben mirelit burgonyát, hagymakarikát is süthetsz, illetve panír nélkül készült szaftos csirkehúst is. A csodagépben kenyér és tésztaétel is készülhet. Ha már a birtokodban van az eszköz, szerezz be hozzá szakácskönyvet, melyben kifejezetten olyan recepteket találsz, melyek a forró levegős sütőben elkészíthetők.

ofct4

Vélemény

Ha szeretsz jókat enni, és fontos az egészséges életmód, akkor mindenképp megéri beruházni a forró levegős sütőre. Az elmúlt évek egyik legjobb találmánya, mely még a legnagyobb kételkedőt is meggyőzi, a gép azt adja, amit ígér, ott a helye a konyhában.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük