Hogyan fűszerezzünk só nélkül? Mutatunk néhány szuper alternatívát

so-helyettesitese
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igaz, hogy a só minden konyha alapvető és nélkülözhetetlen fűszere, mégis bármikor előfordulhat, hogy elfogy, és valamiért nem jutsz hozzá. Ilyenkor érdemes más sópótló alternatívákat is szemügyre venni.

Minden valamirevaló szakács vagy szakácsnő konyhájában akad valahol egy adag só, így bizonyára a tiédben is megtalálható. Azonban a parányi sószemek és a pelyhek között egy még talán számodra is felderítésre váró ízvilág bújik meg.

A só annak ellenére egyedülálló fűszer, hogy valójában nincs igazán leírható íze azon túl, hogy sós. Ráadásul önmagában sosem ennéd meg, viszont rengeteg étel és maguk az élőlények sem tudnának létezni nélküle. Hiszen a só biológiai szükségletünk is amellett, hogy kiemeli az ízeket, és tartósít is.

so-helyettesitese

Teszi a dolgát, mint fűszer, de ésszel használva semleges marad, miközben használod. Persze, ha szerelmes a szakácsnő, akkor a sóval is könnyű túlzásba esni, éppen ezért kell úgy bánni vele, hogy megtaláld az arany középutat. 

De mi van akkor, ha nem pusztán a sós ízt szeretnéd hangsúlyozni, vagy éppen olyan nemzet konyhájából merítesz, amelyben a sós és az édes ízek harmóniáját kell megteremtened, mindezt asztali vagy konyhasó nélkül?

Só helyett

Ezzel el is érkeztünk cikkünk lényegi részéhez, amelyben elkalauzolunk a sót helyettesítő ízek véget nem érő kavalkádjába. 

Szójaszósz

A szójaszósz főként az ázsiai, távol-keleti konyha ételeinek domináns szereplője, amelyben a sót bizony ilyen ízekkel helyettesítik.

so-helyettesito

A szójaszósz ízvilága egy kellemes édességet kölcsönöz az ételnek, némi keserűséggel egybegyúrva. Ha ettél már ázsiai étteremben, biztosan emlékszel olyan ételekre, amiket a szójaszósz ízesített és színezett be, de mégsem az jut róla eszedbe, hogy ne lett volna finom, mert keserűnek vagy túl édesnek érezted volna. Nos, ez a szójaszósz valódi szuperképessége. 

Miso

A misót általában paszta formájában lehet beszerezni, és az utóbbi években szinte már az umami fejére nőtt. Az umami japánul „kellemes sós ízt” jelent, ami önmagában ugyan nem érzékelhető íz, mégis az ötödik ízként került be a köztudatba. Ha el akarod képzelni, akkor egy a húsos és a tengeri ízeket felerősítő vegyületre érdemes gondolnod. 

so-helyettesito

És hogy miért írtam azt az imént, hogy a miso lassan az umami fejére nő? Nos, azért, mert képes egyetlen teáskanálnyi adagban ötvözni a sós, az édes, a földes és a gyümölcsös ízjegyeket. Ebből pedig már láthatod, hogy valóban jóval összetettebb ízesítőről van szó, mint amilyen az egyszerű konyhasó.

Savanyúság

A savanyúságokban a két legfontosabb fűszerjegy egyesül: a sósság és az édesség. 

Éppen ezért, ha finomra vágva adod hozzá az ételekhez például a savanyú káposztát vagy a csalamádét, maga a savanyúság fogja megadni neked a hiányzó sós ízt, így só használatára már egyáltalán nincs szükség.

so-helyettesito

Bátran kínálhatod sajtok, húsok, főételek mellé is, illetve az utóbbi években már a hamburgereknek is kezdi szerves részét képezni a házi savanyúság, nem kis sikerrel.

Szalonna

A szalonnát talán nem is kell magyaráznunk, hiszen azt szinte mindenki a sósságáért kedveli. A főzés során ugyanis a benne rejlő sós zsír felszabadul, és rendkívül finom ízt ad az ételeknek. Nem meglepő módon, főleg a magyar konyhában kedveljük, ahol főételekhez, reggelikhez és süteményekhez is előszeretettel használjuk, és használhatod te is.

so-helyettesito

Szardellafilé

Mivel a szardellafilét alapvetően sóban tartósítják, így ez is kitűnő sóhelyettesítő lehet. Igaz, egészben fogyasztva talán már túl intenzív, de ha például olajban sütöd ki vagy pépesíted, úgy az étel nem lesz halízű, viszont kellemes sós ízekkel gazdagodik.

so-helyettesitoImages-1291644731

Tengeri hínár

A hínárt, bár bizarrul hangozhat, hogy ételekhez használd, tekintve, hogy a sós tengerekben él, pont ezért nem is kell tovább magyarázni, hogy miért jó sóhelyettesítő. Amellett, hogy a sós víz élteti, növényi, ásványi és tengeri/óceáni ízekkel is büszkélkedhet.

A világ tengereiben és óceánjaiban több száz ehető hínárfajta él, amelyekhez frissen, szárítva, főzve vagy akár nyersen is hozzájuthatsz, majd elfogyaszthatsz. Kiváló ízesítő halakhoz és rizshez is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon